"Газ Украины" ограничит газопоставки "Киевэнерго" до полного погашения долга

10.12.2004, 15:40

ДК "Газ Украины" будет ограничивать поставки природного газа АЭК "Киевэнерго" до полного погашения задолженности за потребленный газ. (укр.)

Заборгованість столичної енергокомпанії з початку року складає 35,717 млн. грн. АЕК "Київенерго" в поточному році безоплатно спожила більше 170 млн. куб. м природного газу.

АЕК "Київенерго" протягом тривалого часу є найбільшим боржником ДК "Газ України" за спожитий природний газ серед усіх споживачів в Україні. Порушення "Київенерго" договірних зобов'язань набуло хронічного характеру. Додаткові графіки погашення заборгованостей, які складаються енергокомпанією і погоджуються в столичній держадміністрації, постійно порушуються. Так, згідно з графіком з 29 листопада по 8 грудня 2004 року "Київенерго" мало сплатити 59,5 млн. грн. Фактично за цей час було сплачено 34,6 млн. грн. Таким чином, АЕК "Київенерго" несанкціоновано споживає природний газ та зволікає з його оплатою.

За підсумками 11 місяців АЕК "Київенерго" спожила стільки ж газу, скільки чотири енергогенеруючі компанії України - близько 3,2 млрд. куб. м. При цьому рівень розрахунків енергогенеруючих компаній, на відміну від "Київенерго", є близьким до 100%.

ДК "Газ України" наголошує на тому, що санкції компанії щодо обмеження газопостачання злісним боржникам-неплатникам за спожитий газ не мають жодного політичного підґрунтя. У грудні компанія не підтвердила виділення ресурсів газу та надала доручення щодо відключення понад 300 підприємств комунальної теплоенергетики в усіх без виключення регіонах України.

"Газ України" вважає неприпустимими заяви мера Києва Олександра Омельченка про політичні причини обмеження газопостачання АЕК "Київенерго" з боку компанії "Київгаз". ДК "Газ України" закликає мера Києва не нагнітати політичну ситуацію в столиці, а звернути увагу столичної влади на необхідність збільшення рівня платежів за газ. На фоні значного погіршення платіжної дисципліни усіма категоріями споживачів, подальше ігнорування з боку АЕК "Київенерго" умов договору про постачання газу може призвести до недоотримання "Газом України" значної частини грошових коштів та зриву оплати зовнішньоекономічних контрактів з оплати природного газу, що імпортується в країну.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також