В Украине разработана Национальная программа "Рассеянный склероз 2005-2010"

20.12.2004, 14:17

Министерство здравоохранения Украины с ведущими отечественными неврологами разработали Национальную программу "Рассеянный склероз 2005-2010". (укр.)

Цивілізація разом з комфортом та іншими благами приносить з собою недуги, які зараз зазвичай називають "хворобами цивілізації". Однією з таких хвороб є розсіяний склероз, захворюваність на який практично у всіх країнах світу, в тому числі і в Україні, зростає. Так у 2003 році в Україні зареєстровано більше 18 тисяч хворих на розсіяний склероз. Це захворювання є одним з найпоширеніших серед нетравматичних причин інвалідізації людей репродуктивного віку (21-45 років).

Виходячи з актуальності проблеми розсіяного склерозу для нашої країни, Міністерством охорони здоров'я разом з провідними вітчизняними неврологами була розроблена Національна програма "Розсіяний склероз 2005-2010", фінансування якої сьогодні передбачено у новому бюджеті України на 2005 рік. Впровадження цієї Програми дозволить тисячам громадянам нашої країни хворим на розсіяний склероз отримати необхідне лікування та уникнути інвалідності.

Розроблена Міністерством охорони здоров'я Програма передбачає систему заходів для забезпечення своєчасного та у повному обсязі лікування хворих:

- створення загальнодержавного реєстру хворих на розсіяний склероз;

- розроблення критеріїв діагностування захворювання;

- централізовану закупівлю медичних препаратів, лікарняного та діагностичного обладнання;

- впровадження системи реабілітації хворих;

- впровадження вітчизняних досліджень з даної проблеми (наприклад, розробка методики лікування розсіяного склерозу за допомогою стволових клітин, вивчення патогенних механізмів захворювання з використанням сучасних методологічних підходів, в тому числі молекулярно-генетичних тощо).

Фахівці вважають, що фінансування Національної програми "Розсіяний склероз 2005-2010" дозволить не лише суттєво поліпшати надання медичної допомоги тисячам наших співвітчизників, загальмувати процес їх інфалідізації, а й зекономити державні кошти. Лікування розсіяного склерозу на ранніх стадіях, яке забезпечить Програма, є найбільш економічно вигідним, тому що воно знижує ризик розвитку важких ускладнень та загострень, які призводять до інвалідності, і таким чином зменшує витрати на терапію, реабілітацію та соціальне забезпечення хворих на розсіяний склероз.

Розсіяний склероз - одне з найчастіших захворювань центральної нервової системи, при якому уражається мієлінова оболонка нервового волокна, що проводить інформацію до головного та спинного мозку. Поступово вогнища запалення поширюються ("розсіюються") по усій нервовій системі. На місцях ушкодження мієлінової оболонки можуть виникати рубці, які блокують передачу нервових імпульсів. В насідок цього при розсіяному склерозі виникають порушення функцій нервової системи (зниження чи втрата зору, скандована мова, порушення координації рухів, втрата рухомості. Згідно з даними світової статистики, через 10 років після початку захворювання половина захворівши не можуть виконувати звичайну роботу вдома, через 15 років - пересуватися без сторонньої допомоги, а через 20 років - навіть зі сторонньою допомогою.

Розсіяний склероз переважно уражає молодих осіб від 21 до 45 років, хоча перші симптоми можуть з'являтися ще в дитинстві. Ця хвороби здебільшого зустрічається у жінок, часто пусковим механізмом захворювання виступають вагітність та пологи.

До недавнього часу не існувало ефективних методів лікування цієї хвороби, але сьогодні існують препарати, які дають позитивні медичні результати - зменшують кількість загострень, "пом'яшують" перебіг захворювання, гальмують процес інвалідізації.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також