Глава НБУ Владимир Стельмах провел совещание с членами АУБ

21.12.2004, 18:33

20 декабря состоялась рабочая встреча членов Совета Ассоциации украинских банков и руководством региональных банковских союзов с председателем Национального банка Украины Владимиром Стельмахом. (укр.)

З боку НБУ також були присутні заступник голови Олександр Шлапак та керівники департаментів. Від Асоціації у нараді взяли участь заступник голови Ради АУБ Станіслав Аржевітін, президент АУБ Олександр Сугоняко, віце-президент Антон Бутейко, керівники комерційних банків - члени Ради АУБ та керівники банківських союзів - членів АУБ: Дніпропетровського, Кримського, Київського, Львівського, Одеського та Харківського.

Банкіри обговорили широке коло питань, що стосуються поточної ситуації в національній банківській системі та заходів по забезпеченню її стабільності на майбутнє. Відзначено, що дії НБУ були професійними і адекватними складній суспільно-політичній ситуації, завдяки чому була недопущена криза у банківській системі. За словами керівників банків, на даний момент ситуація стабілізується. В цьому беззаперечну позитивну роль відіграла Постанова НБУ © 576.

Проте тепер, за словами як керівництва НБУ, так і АУБ та комерційних банків, необхідно виробити комплекс дій на майбутнє, які сприяли б розвиткові економіки та зростанню довіри до банків.

Під час наради було наголошено на необхідності більш публічної демонстрації суспільству стабільності та консолідованості першого і другого рівнів національної банківської системи. А п. Шлапак О. В. підкреслив, що необхідно зберегти існуючу форму співпраці НБУ та АУБ.

Як один із важелів забезпечення стабільної роботи банківської системи, прозвучала пропозиція про необхідність розробки законопроекту, який передбачав би відповідальність за публічні заяви державних діячів, які продукують паніку на фінансовому ринку країни.

Серед інших питань представниками АУБ було привернуто увагу до необхідності законодавчого продовження мораторію на оподаткування доходів від вкладів населення на депозитних рахунках у банках вже в грудні поточного року.

Підсумовуючи обговорені питання та пропозиції, Володимир Стельмах відзначив, що держава має захищати та допомагати банківській системі, сприяти забезпеченню її стабільності, а не навпаки. Він також відзначив злагодженість роботи банківських працівників у складний час та поглиблення взаємодії НБУ з урядом і Верховною Радою, направленої на стабілізацію фінансових і бюджетних процесів.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також