"Газ Украины" обращает внимание на необходимость своевременной оплаты за газ

22.12.2004, 14:34

ДК "Газ Украины" обращает внимание потребителей на необходимость добросовестно оплачивать потребленный природный газ во время новогодних и рождественских праздников. (укр.)

Дочірня компанія "Газ України", що входить до складу НАК "Нафтогаз України" звертає увагу споживачів України на те, що безперебійне газопостачання у повному обсязі можливе лише у випадку своєчасної оплати спожитого природного газу. Компанія наголошує на необхідності сумлінно оплачувати спожите паливо протягом новорічних та різдвяних свят.

Наприкінці 2004 року розрахунки споживачів за природний газ різко погіршилися. Лише протягом листопаду заборгованість за спожите паливо зросла на 293 млн. грн. За підсумками 11 місяців поточного року борг за природний газ склав 512 млн. грн. Рівень оплати за газ усіма категоріями споживачів з початку року складає 95,1%. Загальна заборгованість споживачів перед ДК "Газ України" сягнула 4,544 млрд. грн.

Найбільшими та найзліснішими боржниками за спожитий природний газ залишаються підприємства комунальної теплоенергетики та котельні промислових підприємств, заборгованість яких протягом 11 місяців поточного року збільшилася на 797,9 млн. грн. З початку року підприємства ТКЕ оплатили лише 78,6% спожитого газу. Загальна заборгованість вищевказаних категорій складає 2,26 млрд. грн.

Значні борги протягом 1999-2004 років накопичили енергогенеруючі підприємства. Загальна заборгованість генерації станом на 1 грудня поточного року складає 895,2 млн. грн. Втім, з ІІ кварталу 204 року спостерігається значне покращення розрахунків даної категорії споживачів з ДК "Газ України". Протягом квітня-листопада загальна заборгованість енергоненеруючих компаній зменшилася на 172,5 млн. грн.

Мільйонні борги за спожитий газ мають і промислові підприємства. Загальна заборгованість цієї категорії споживачів протягом року збільшилася на 13,9 млн. грн. і складає 408,7 млн. грн. Найбільшими боржниками серед промисловості є ВАТ "Макіївський металургійний комбінат" (58,9 млн. грн.), ДП "Кримські генеруючи системи" (10,6 млн. грн.), ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (2,1 млн. грн.), ВАТ "Азовсталь" (2 млн. грн.), ДП "Зуївська експериментальна ТЕЦ" (1,4 млн. грн.) та ВАТ "Лисичанський склозавод" (900 тис. грн.).

Протягом грудня 2004 року споживачі також нарощують заборгованість за спожитий природний газ. У разі продовження погіршення рівня розрахунків за паливо, у 2005 році Компанія не зможе закуповувати паливо за кордоном у достатніх для безперебійного та у повному обсязі забезпечення потреб споживачів України. ДК "Газ України" закликає споживачів припинити масові порушення зобов'язань щодо вчасної оплати природного газу і терміново відновити перерахування коштів на рахунки Компанії. У разі неоплати спожитого газу протягом новорічних та різдвяних свят ДК "Газ України" практикуватиме повне відключення боржників від газопостачання.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також