"Нафтогаз Украины" не собирается приватизировать "Укртатнафту"

03.12.2004, 13:06

НАК "Нафтогаз Украины" опровергает сообщения некоторых СМИ о намерении провести приватизацию государственного пакета акций АО "Укртатнафта". (укр.)

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" не має будь-якої юридичної підстави та намірів проводити приватизацію державного пакету акцій АТ "Укртатнафта". Приватизація державної власності є виключною компетенцією Кабінету Міністрів України та Фонду державного майна України.

"Нафтогаз України" розцінює появу переважно в електронних ЗМІ звинувачень у підготовці "тіньової приватизації" 43% акцій АТ "Укртатнафта" як сплановану кампанію фінансово-промислових угрупувань, які мають причетність до нафтової галузі, по дискредитації Національної вертикально-інтегрованої нафтової компанії.

Компанія нагадує, що саме завдяки об'єднанню державних активів у нафтовій галузі стало можливим державне регулювання ринку нафтопродуктів не адміністративними, а економічними важелями впливу. Наслідком передачі до статутного фонду НАК "Нафтогаз України" державного пакету акцій АТ "Укртатнафта" стала повна стабілізація цін на автомобільні бензини та дизельне пальне у країні на фоні закінчення дії Урядового Меморандуму та зростання ціни російської нафти.

"Нафтогаз України" також застерігає, що кампанія по дискредитації НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртатнафта" та Національної ВІНК ставить під загрозу виконання Указу Президента України "Про заходи щодо підвищення ефективності управління нафтовою галуззю", підриває стабільність на ринку нафтопродуктів і має на меті зменшення впливу Держави на стратегічно важливий для неї нафтогазовий комплекс.

Компанія закликає правоохоронні органи України розслідувати причини походження цих явищ та знайти безпосередніх замовників антидержавної агітації. У разі подальшого поширення подібних наклепів "Нафтогаз України" звертатиметься до суду з проханням притягнути до відповідальності винуватих у поширенні завідомо неправдивої інформації, компенсувати завдану шкоду та захистити ділову репутацію Компанії.

20 вересня 2004 року Фонд держмайна згідно Указу Президента України "Про заходи щодо підвищення ефективності управління нафтовою галуззю" передав 43,054% акцій АТ "Укртатнафта" до статутного фонду НАК "Нафтогаз України". 21 вересня відбулося засідання Наглядової ради АТ "Укртатнафта", на якому було прийняте рішення звільнити голову правління підприємства Павла Овчаренко та призначити Сергія Глушка в.о. голови правління. 12 листопада Загальні збори акціонерів "Укртатнафти" визнали НАК "Нафтогаз України" акціонером підприємства та затвердили на посаді голови правління п. Глушка.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також