Ситуация на банковском рынке нормализуется, - глава банка "Аваль"

04.12.2004, 13:33

Ситуация на банковском рынке постепенно нормализуется, сообщает пресс-служба банка "Аваль" со ссылкой на председателя правления банка "Аваль" Александра Деркача.

Як заявив Олександр Деркач, тенденції, що намітилися за останні день-два у структурі банку "Аваль", свідчать про значне поліпшення ситуації порівняно з останніми числами листопада.

Зокрема, за його словами, у цей період було відзначено поліпшення ліквідності банку. Станом на 2 грудня сума коштів на коррахунку в НБУ практично досягала 500 млн. грн., що відповідає середньому значенню даного показника, що дозволяє виконувати усі поточні зобов'язання банку вчасно й у повному обсязі.

Такий рівень ліквідності дозволяє банку здійснювати без затримок будь-які клієнтські платежі в іноземній і національній валюті. При цьому, як підкреслив він, бюджетні, митні, а також більшість клієнтських поточних платежів проводять "Авалем" "день у день", а не наступного дня, як цього вимагають положення постанови правління НБУ N 576 від 30 листопада п.р.

"Дотепер ми не затримали жодного платежу юридичної чи фізичної особи. Затримки платежів не було навіть тоді, коли 22 листопада відбувся кількагодинний технічний збій у Системі електронних платежів НБУ (СЕП)", - заявив він.

Як повідомив О. Деркач, підвищення ліквідності відбувається сьогодні за рахунок низки факторів, у т.ч. визначеного скорочення кредитного портфеля внаслідок планового погашення кредитів юридичними та фізичними особами і зниження темпів відтоку коштів населення.

Так, за його словами, за 1 грудня п.р. кредитний портфель банку скоротився на 45 млн. грн. за рахунок планових повернень кредитів юридичними і фізичними особами. Також помітно зменшилась кількість та добовий обсяг транзакцій із отримання приватними особами через банкоматну мережу. Як наслідок, інкасація коштів у банкоматах банку "Аваль" повернулась до попереднього режиму роботи. Технічний простій банкоматів при цьому складає не більш ніж 5-10 проц. усій банкоматній мережі.

Також помітно зменшився обсяг коштів, що знімаються з карткових рахунків через банкоматну мережу, і досяг свого середньоденного показника - 23-24 млн. грн. у добу. У підсумку, за його словами, відтік коштів приватних осіб з поточних рахунків склав 30 млн. грн., а строкові вклади збільшилися на 1 млн. грн.

Як вважає О. Деркач, відтік поточних коштів буде знижуватися й далі, а повернення депозитів у банківську систему - зростати.

"Думаю, що багато хто вже зрозумів - безцільно вилучену з банківських рахунків гривню подіти сьогодні практично нікуди, тим більше, що придбати валюту досить проблематично. І тому гроші будуть повертатися в банки", - прогнозує банкір.

До того ж, підкреслив він, "ми сьогодні активно продаємо валюту приватним особам за умови її подальшого розміщення на депозитних рахунках".
Инф. АППБ "Аваль".

Читайте також