Госкомсвязи подводит итоги 2003 года

14.02.2004, 14:20

В Госкомсвязи Украины подвели итоги за 2003 год и определили задания социально-экономического развития отрасли на 2004 год. (укр.)

Під головуванням Голови Держкомзв'язку Олега Яценка відбулось засідання колегії Держкомзв'язку, на якому підбито підсумки роботи за 2003 рік та визначено завдання соціально-економічного розвитку галузі на 2004 рік.

Як зазначалось на колегії, основні показники діяльності галузі свідчать про її стабільний і динамічний розвиток. Так, операторами усіх форм власності забезпечено зростання обсягів послуг майже на 24%, а протягом останніх 5 років обсяг послуг збільшився у 2,5 раза. На 44% зросли послуги населенню: їх надано на 6,5 млрд. грн.

Швидкими темпами зростали доходи з комп'ютерного зв'язку (в 1,8 раза), мобільного зв'язку (43%), передачі і прийому теле- та радіопрограм, радіозв'язку (40%), місцевого телефонного зв'язку (19%).

До бюджетів усіх рівнів та Пенсійного фонду перераховано 3,3 млрд. грн. податків, зборів та обов'язкових платежів - на 24% більше попереднього року. Завдання щодо мобілізації доходів до державного бюджету перевиконані на 22,7%.

За видачу ліцензій на здійснення видів діяльності до бюджету надійшло 3,2 млн.грн., за використання радіочастот - понад 36,2 млн. грн.

Загальний обсяг прибутку підприємств, установ та організацій сфери управління Держкомзв'язку склав 1,2 млрд. грн.

На 45% зріс обсяг капітальних інвестицій у розвиток засобів зв'язку: він склав 3,7 млрд. грн., з яких 1,4 млрд. грн - за рахунок підприємств сфери управління Держкомзв'язку.

Введено в експлуатацію 804,9 тис. номерів АТС - майже на 34% більше обсягів 2002 року, причому 87,6% з них - зусиллями ВАТ "Укртелеком" та ЗАТ "Утел" (на 37,8% більше 2002 року). А порівняно з 1999 роком цей показник зріс майже втричі. На початок року щільність телефонів на 100 мешканців склала 23,4.

Завершено будівництво цифрових телекомунікаційних транспортних мереж у Черкасах, Полтаві, Чернівцях, Ужгороді. Збудовано та введено в експлуатацію понад 4 тис. км міжміської цифрової транспортної мережі зв'язку на основі волоконно-оптичних ліній зв'язку - майже вдвічі більше 2002 року. Введено в експлуатацію 5 телевізійних передавачів та одну малопотужну передавальну станцію.

Стрімко розвивалась мережа мобільного зв'язку: кількість їх користувачів зросла в 1,8 раза і на кінець року досягла 6,5 млн., а щільність на 100 мешканців склала 13,6.

Кількість користувачів Інтернет на 1000 мешканців досягла 80. На 24,2% збільшилась кількість хостів у національному сегменті та на 4,2% - кількість Веб-сайтів. На ринку Інтернет-послуг налічується 420 Інтернет-провайдерів. Організовані широкосмугові з'єднання із сегментами мережі Інтернет у Західній Європі, США та Росії, загальна пропускна спроможність яких становить близько 200 Мбіт/с.

Поліпшилась ситуація з управління номерним ресурсом мереж електрозв'язку загального користування: дозволи на використання номерного ресурсу загальною ємністю 23, 8 млн. номерів надані 136 операторам.

Держкомзв'язку видано 299 сертифікатів відповідності органу сертифікації "Зв'язок" та близько 500 - іншим органам із сертифікації.

На підприємствах галузі створено 3785 нових робочих місць, зокрема в УДППЗ "Укрпошта" - 758, ВАТ "Укртелеком" - 2897.

На базі Одеської національної академії зв'язку ім. О. С. Попова створено навчально-науковий інститут "Поштовий зв'язок", в Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій - Інститут заочного та дистанційного навчання.

Міжнародна діяльність галузі була спрямована на подальшу реалізацію пріоритетних напрямків зовнішньо-економічної політики України, зокрема підготовці позиції стосовно вступу України до Світової організації торгівлі, налагодженню співробітництва з НАТО у сфері телекомунікацій та інформаційних систем, сприянню інтеграції України до Європейського Союзу, приєднання України до Єдиного економічного простору, а також участі України в ГУУАМ та ЦЄІ. Головною подією світового масштабу стало проведення Першої (Женевської) фази Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства, в якому брала участь Адміністрація зв'язку України.

Прийнято три Закони України, розробку і супровід яких здійснював Держкомзв'язку, а саме: "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне втручання в роботу мереж електрозв'язку", "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про поштовий зв'язок", "Про ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про міждержавний обмін відправленнями спеціального зв'язку від 23 грудня 1993 року та затвердженого нею Положення про міждержавний обмін відправленнями спеціального зв'язку". Верховною Радою прийнято у першому читанні законопроект "Про діяльність у сфері інформатизації".

Подальшому розвитку конкурентних засад функціонування ринку телекомунікаційних послуг сприятиме Закон "Про телекомунікації", який визначає засади правового регулювання діяльності у сфері телекомунікацій.

На засіданні колегії вирішено, зокрема, забезпечити подальший розвиток мереж місцевого телефонного зв'язку та ввести в експлуатацію АТС загальною потужністю до 1 млн. номерів, збудувати та ввести в експлуатацію 2,8 тис. км. магістральних та зонових ВОЛЗ, забезпечити умови обміну ІР-трафіком між вузлами Національної мережі обміну трафіком у Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Львові, Одесі, Сімферополі, Запоріжжі та Харкові, розробити макет програмно-апаратного комплексу національного реєстру українських інформаційних ресурсів. На базі факультету підвищення кваліфікації Одеської національної академії зв'язку ім. О. С. Попова передбачено створити навчальний центр з перепідготовки фахівців з експлуатації апаратури "Квант-Е". Інтеграції освіти, науки і виробництва сприятиме поновлення діяльності навчально-науково-виробничого комплексу "Зв'язок".

Керівники комітету, члени колегії націлили колектив галузі на розв'язання тих проблем, які ще стримують розвиток галузі. Цього вимагають інтереси не тільки багатотисячного колективу працівників галузі, а й мільйонів користувачів телекомунікаційних послуг.
По материалам пресс-службы Госкомсвязи Украины.

Читайте також