Вопросы сотрудничества обсудили украинские и польские банкиры

26.02.2004, 15:34

Официальная делегация банковской системы во главе с председателем НБУ Сергеем Тигипко в составе президента Ассоциации украинских банков Александра Сугоняко и председателя Фонда гарантирования вкладов населения Валерия Огиенко 23-24 февраля находилась с рабочим визитом в Польше. (укр.)

Мета поїздки - зближення позицій центральних банків України та Польщі в контексті вступу останньої до Євросоюзу.

В ході візиту відбулися зустрічі з головою Національного банку Польщі Лєшеком Бальцеровичем, керівниками департаментів НБП з нагляду та міжнародних зв'язків, керівництвом польського Фонду гарантування вкладів населення, Асоціації польських банків.

Українські та польські банкіри обговорили питання співпраці, поділилися досвідом.

Пан Бальцерович, зокрема, поінформував українських колег про специфіку реалізації трьох головних цілей, що поставлені перед центробанком Польщі, а саме: забезпечення стабільності національної валюти, національної банківської системи в цілому та адаптація банківського законодавства у зв'язку зі вступом до ЄС.

Польська практика демонструє багато аргументів на підтримку позиції НБУ і АУБ щодо недоцільності запровадження в Україні оподаткування доходів населення від вкладів у банках. Польща з цього питання вже має негативний досвід: з запровадження цього податку надходження до бюджету виявилися незначними, проте суттєвим стало падіння обсягів вкладів населення у банки.

Серед напрацювань польських колег цікавим для українських делегатів виявився досвід щодо створення та роботи бюро кредитних історій, Фонду гарантування вкладів населення, комісії з питань банківської етики та ін.

В Асоціації польських банків обговорювалися також питання капіталізації банків та проблеми банківського нагляду.

Сторони домовилися продовжити такий обмін досвідом, що сприятиме зміцненню української банківської системи на сучасних європейських засадах.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також