WNISEF продает "ССК"

11.03.2004, 13:38

Western NIS Enterprise Fund продает свою часть акций в компании "Слобожанская строительная керамика" ("ССК"). (укр.)

11 березня 2004 року Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) завершив продаж своєї стовідсоткової частки акцій у компанії "Слобожанська будівельна кераміка", провідного виробника фасадної керамічної цегли в Україні, австрійській інвестиційній компанії Raiffeisen Investment AG (RIAG) і MARA Beteiligungsverwaltungs Gmb (холдингова компанія RIAG). Для WNISEF - це дуже успішний вихід з інвестиції, при цьому дохід від продажу акцій WNISEF у два з половиною рази перевищив розмір інвестиції.

WNISEF пишається цим виходом із інвестиції та цією компанією з наступних основних причин:

- Продаж "СБК" є одним з найбільших продажів, здійснених фондами прямого інвестування в Україні. Ця угода, вартість якої складає 13,5 млн. доларів США, символізує зростаючу зрілість українського ринку. Крім того, цей успіх ще більше зміцнює провідні позиції WNISEF на ринку та підвищує нашу репутацію інвестора, що здатний збільшувати вартість компаній, у які він здійснює інвестиції.

- Інноваційна зміна структури капіталу із залученням додаткових кредитних коштів, проведена Raiffeisenbank Ukraine (RBUA) у рамках цього продажу, була першою у своєму роді і є своєрідним еталоном для подальшого використання викупу контрольних пакетів акцій із використанням кредитів в Україні.

- Успіх "СБК" є свідченням здатності WNISEF вивести компанію в лідери ринку, провівши її через всі етапи розвитку. Це стало можливим завдяки тому, що WNISEF приділяє головну увагу забезпеченню високої якості менеджменту, корпоративному управлінню та прозорості. За період перебування WNISEF акціонером компанії "СБК" не тільки зуміла створити свій фірмовий будівельний матеріал, який користується великою популярністю на відповідній ніші ринку, але також домінувала на цьому ринку.

У 2003 році надходження від реалізації продукції "СБК" склали понад 8,1 млн. доларів США. Компанія виробляє високоякісну фасадну керамічну цеглу більш ніж 40 декоративних форм і чотирьох кольорів і є однією з найбільш відомих торгових марок в українській галузі виробництва будматеріалів. "СБК" випускає свою продукцію на двох сучасних підприємствах в Україні.

Коментуючи успішний продаж, президент і головний виконавчий директор WNISEF Наталія Яресько сказала: "Компанія "СБК" була успішною інвестицією для WNISEF і ми дуже задоволені тим, що змогли отримати значний прибуток, який відповідає нашим очікуванням. За останні кілька років компанія "СБК" досягла видатних результатів на ринку і, безсумнівно, досягатиме їх і надалі. Нам було приємно працювати з її керівництвом".

WNISEF є провідним у регіоні фондом прямого інвестування, що здійснює інвестиції в малі та середні приватні підприємства в Україні та Молдові. WNISEF прагне знаходити та інвестувати у приватні підприємства, які мають великий потенціал росту і здатні створювати конкурентні переваги. WNISEF надає своїм портфельним компаніям капітал та необхідні засоби управління, що дозволяє останнім трансформуватися із підприємств, керованих власниками-підприємцями, у компанії, якими управляють керівники-професіонали. З часу створення WNISEF загальна сума його інвестиційних зобов'язань у 27 компаній в Україні та Молдові, в яких працює понад 15000 осіб, складає $85,5 млн.

RIAG є дочірньою інвестиційною компанією Raiffeisen Banking Group, що займається операціями в галузі злиття і поглинання компаній, корпоративних фінансів і приватизації в регіонах Центральної та Східної Європи. У цій угоді RIAG та її холдингова компанія MARA Beteiligungsverwaltungs GmbH виступають в якості фінансових інвесторів і планують нарощувати успіхи, досягнуті на сьогоднішній день WNISEF. Raiffeisen Investment AG представлена в Україні Raiffeisen Investment Ukraine Ltd. (RIU), дочірньою компанією RIAG, в якій частка власності останньої складає 100% і яка відома на ринку як провідна місцева інвестиційна компанія, що надає брокерські та консультаційні послуги в галузі злиття та поглинання компаній/приватизації в рамках повного переліку банківських послуг, що надаються Raiffeisen Banking Group.

Raiffeisenbank Ukraine є філією Raiffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesellschaft, Відень, Австрія. RBUA є повністю ліцензованим комерційним банком, що має право пропонувати місцевим та іноземним клієнтам увесь спектр банківських послуг при проведенні операцій на внутрішньому та зовнішньому ринках як в українській, так і в іноземній валюті. В якості філії одного з провідних австрійських банків RBUA надає оперативні, ефективні та професійні послуги, що відповідають вимогам західних стандартів, за конкурентними цінами, а також володіє спеціальними знаннями місцевого ринку.

Консультантом WNISEF у цій угоді була незалежна інвестиційно-банківська компанія FinPoint LLC, представлена в Україні Сергієм Будкіним. FinPoint LLC допомогла WNISEF у розробці та реалізації стратегії продажу акцій, що дозволило WNISEF розширити коло потенційних покупців і оцінити пропозиції відомих іноземних та вітчизняних інвесторів.
По материалам пресс-релиза Western NIS Enterprise Fund.

Читайте також