За прошлый год объем инвестиций в украинскую экономику вырос в 1,7 раза

12.03.2004, 18:24

Премьер-министр Украины Виктор Янукович обсудил с руководствои ОПИК и Эксимбанка США перспективы инвестиционного сотрудничества. (укр.)

Перспективи інвестиційного співробітництва обговорювалися під час зустрічі глави уряду України Віктора Януковича з президентом ОПІК (Корпорації закордонних приватних інвестицій США) Пітером Ватсоном та старшим віце-президентом Ексімбанку США Джефрі Міллером.

В ході зустрічі Прем'єр-міністр відзначив високі темпи економічного зростання в Україні протягом минулого року та поступове підвищення інвестиційної активності. За минулий рік обсяг інвестицій в українську економіку зріс у 1,7 рази, а приріст внутрішнього валового продукту склав 9,3%. Така позитивна динаміка, на думку Віктора Януковича, має бути збережена й у нинішньому році, зокрема у Програмі діяльності уряду на 2004 рік заплановано приріст ВВП на рівні 9,5%.

Глава уряду наголосив на значній ємності інвестиційного ринку в Україні, який експерти оцінюють на рівні $40 мільярдів. Впродовж минулого року кредитний рейтинг України зріс на 3 пункти, протягом нинішнього року його, за словами Прем'єр-міністра, необхідно збільшити ще на один пункт аби перейти на інвестиційний рівень.

На думку Віктора Януковича, про зростання довіри інвесторів до української економіки свідчить минулорічний досвід співпраці уряду з Європейським банком реконструкції і розвитку, що дало можливість профінансувати великі інвестиційні проекти, зокрема відкрити кредитні лінії для інвестування приватного бізнесу.

Прем'єр-міністр також наголосив на необхідності створення прозорих та зрозумілих стосунків між інвесторами та органами державної влади, у чому зацікавлені обидві сторони. З цією метою сьогодні в Україні розпочато процес створення інфраструктури, яка б сприяла залученню інвестицій в економіку України. Віктор Янукович повідомив, що відповідна програма зараз розробляється Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції.

В Україні створено усі умови для більш широкого залучення інвестицій у обробну промисловість, що сприятиме поступовому переходу української економіки від ресурсної моделі розвитку до інноваційно-інвестиційної, - підкреслив глава Уряду.

Прем'єр-міністр привітав відновлення на українському ринку роботи ОПІК щодо підтримки прямих інвестицій приватного сектору США в економіку України. На думку глави Уряду, активізація діяльності ОПІК та Ексімбанку США в Україні не лише сприятиме реалізації нових інвестиційних проектів, але й стане важливим позитивним сигналом для потенційних інвесторів.

Пітер Ватсон високо оцінив економічні результати та покращення інвестиційного клімату в Україні, що сприяло поверненню ОПІК на український ринок. "Вже сьогодні є ряд компаній-інвесторів, які готові розпочати свою інвестиційну діяльність в Україні", - зазначив він. Практичним втіленням намірів ОПІК в Україні є, на думку Пітера Ватсона, підписання в рамках його нинішнього візиту до Києва угоди про страхування інвестицій американської компанії "Хансен Інк." в українську компанію РЕЙЛ, що займається виробництвом компонентів для залізничних вагонів.

Зі свого боку, старший віце-президент Експортно-імпортним банку Сполучених Штатів Америки Джефрі Міллер повідомив, що днями прийнято рішення про фінансування Ексімбанком США довгострокових кредитних проектів в Україні.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також