Украине необходимо импортировать в этом году 700 тысяч тонн зерна

19.03.2004, 10:57

Правительство Украины оценивает минимально необходимый объем импорта продовольственного зерна на уровне 700 тысяч тонн с начала календарного года. (укр.)

Зокрема, віце-прем'єр-міністр України Іван Кириленко на брифінгу 17 березня зазначив, що в поточному році Україна вже імпортувала понад 450 тис. тонн продовольчого зерна і ввезення зернових продовжується. На його думку, щоб вийти на попередньо розрахований рівень необхідно завезти ще близько 250 тис. тонн продовольчого зерна.

Віце-прем'єр-міністр також повідомив, що уряд планує додатково закупити, незалежно від обсягів комерційних поставок, 250-300 тис. тонн продовольчого зерна. Ця цифра була помилково сприйнята деякими оглядачами, як підстава повідомити про непослідовність урядових оцінок обсягів необхідного імпорту.

При цьому Іван Кириленко підкреслив - внутрішній ринок є достатньо насиченим і продовольчим зерном, і борошном.

На його думку, це підтверджується низькими (в порівнянні з очікуваними) темпами вибирання областями інтервенційних запасів борошна з Державного резерву, а також стійка тенденція до поступового зниження ціни на зерно, яка намітилася на внутрішньому ринку.

Він уточнив, що з місяць від початку інтервенцій із Держрезерву в регіони було поставлено 35 тис. тонн муки при прогнозованих 70 тис. тонн.

Уряд вважає, що поточна ситуація на ринку зерна та борошна не дає підстав для зростання ціни на хліб і до кінця першого півріччя вони залишаться стабільними.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також