Андрей Пидаев провел презентацию в Дублине

02.03.2004, 13:02

Министр здравоохранения Украины Андрей Пидаев принял участие в заседании круглого стола "Люди, которые живут с ВИЧ/СПИД" под председательствованием Директора Европейского бюро ВОЗ доктора Марка Данзона. (укр.)

24 лютого цього року, під час участі в конференції Міністрів "Долаючи перепони: партнерство в боротьбі з ВІЛ/СНІДом в Європі та Центральній Азії" у Дубліні, Міністр охорони здоров'я України, Андрій Підаєв, взяв участь у засіданні круглого столу "Люди, що живуть з ВІЛ/СНІД".

В рамках проведення круглого столу Андрій Підаєв провів презентацію щодо досвіду проведення терапії ВІЛ/СНІД в Європі та готовності України до початку акції широкомасштабного лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, під час якої Міністр зазначив, що повага до особистості, прав людини та прав пацієнтів є основою відповіді на епідемію в Україні.

Презентація Андрія Підаєва була розпочата з характеристики епідемічної ситуації з ВІЛ/СНІД в Україні, надані статистичні дані щодо кількості виявлених випадків ВІЛ-інфекції. Присутні мали змогу ознайомитись з розпочатими в Україні ініціативами та досягнутими результатами удосконалення інфраструктури надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД. Разом з цим, Презентація містила перелік незадовільнених потреб, які виникають у компоненті лікування, профілактики та моніторингу за епідемією і шляхи взаємодії між ними на рівні держави.

Серед основних завдань, вирішення яких є першочерговими для України, були зазначені наступні:
- комплексний план впровадження АРВ-терапії;
- забезпечення лабораторій і центрів СНІДу обладнанням для ефективного епідеміологічного моніторингу;
- впровадження програми замісної терапії.

Серед визначених Міністром стратегічних напрямків, були названі лікування, профілактика та епідемічний моніторинг.

Андрій Підаєв ще раз проінформував присутніх на круглому столі про досвід реалізації в Україні програми профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини. "В Україні запроваджене дворазове тестування вагітних на ВІЛ з подальшою хіміопрофілактикою. 91% ВІЛ-інфікованих вагітних отримали необхідну профілактику за допомогою АРВ-терапії, що вже в 2003 році призвело до зниження передачі ВІЛ від матері до дитини з 27% до 10%".

За останній рік найзначнішим досягненням України стало створення умов доступу до лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД за рахунок прийняття рішення на рівні держави щодо застосування у схемах лікування генеричних препаратів (що значно знижує вартість терапії), створення 35 регіональних центрів СНІДу, прийняття стандартів лікування, підготовки необхідних фахівців (всього 120 осіб, в т.ч. медичних сестер та соціальних робітників), залучення додаткових коштів на боротьбу з ВІЛ/СНІДом в Україну. Всі ці фактори сьогодні є складовими зміцненої національної інфраструктури надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД, що дає всі підстави для заяви про готовність до початку в Україні широкомасштабної акції лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Андрій Підаєв наголосив, що, впроваджуючи програми лікування, потрібно паралельно посилювати інформаційно-освітні програми, як для груп ризику, так і для всього загалу.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також