Министерство здравоохранения Украины подводит итоги за 2003 год

22.03.2004, 10:45

19 марта состоялось заседание расширенной коллегии Министерства здравоохранения Украины "Итоги работы отрасли здравоохранения в 2003 году и задание по дальнейшему выполнению Программы деятельности Кабинета Министров Украины". (укр.)

В роботі колегії взяли участь: віце-прем'єр-міністр України з питань гуманітарної політики Дмитро Табачник, голова комітету ВР з питань охорони здоров'я материнства і дитинства Микола Поліщук, народні депутати України, начальники обласних управлінь охорони здоров'я, організації-партнери МОЗ.

У своїй доповіді міністр охорони здоров'я ознайомив присутніх з основними результатами діяльності Уряду у 2003 році, та виконанням Програми дії Уряду на 2003 рік "Відкритість, дієвість, результативність"

Про підсумки роботи галузі у 2003 році доповів перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Орда.

Серед позитивних тенденцій, Олександр Орда відмітив, що у 2003 році кількість народжених збільшилась в порівнянні з 2002 року на 5% (на 18 тис. немовлят більше ніж у 2002 році). Така тенденція дає можливість говорити про призупинення падіння росту народжуваності в Україні. Знизилась також і смертність немовлят. На жаль, це ж саме не можна сказати про загальний рівень смертності населення в Україні, котрий продовжує залишатися високим.

В якості позитивних тенденцій було відмічено збільшення кількості закладів, які працюють на засадах сімейної медицини на 558 (сьогодні їх кількість становить 1725,81% яких розташовано у сільській місцевості).

Основні здобутки роботи галузі: протягом року що минув увага держави до медичної сфери була реально підкріплена покращанням рівня фінансового забезпечення галузі (значно збільшено обсяги фінансування у 2003 роцi на виконання національних, державних програм та централізованих заходів; збільшено обсяги видатків на закупівлю високовартісного медичного обладнання; збільшено видатки на закупівлю санітарного автотранспорту; досягнуто стабільного фінансування бюджетних програм відповідно до планів асигнувань). У 2003 році вперше за історію незалежності нашої країни галузь охорони здоров'я була профінансована згідно затвердженого бюджету на 100%.

У 2003 році повністю була погашена заборгованість із заробітної платні медичним працівникам, у другому півріччі заробітна платня медикам була підвищена на 30%.

У минулому році велику увагу було приділено удосконаленню системи швидкої медичної допомоги з метою наближення її до світових стандартів. В результаті здійснених у цьому напрямку організаційних заходів упорядковано і приведено у відповідність з потребами населення та фінансовими можливостями галузі інфраструктуру, організацію діяльності служби, оптимізовано показники забезпеченості населення швидкою медичною допомогою, досягнуто підвищення оперативності в роботі виїзних бригад. Це дозволило підвищити до 85,1% своєчасність надання населенню швидкої медичної допомоги в разі нещасних випадків та станів, що загрожують їх здоров'ю чи життю.

Введено в дію стандарти надання стаціонарної акушерсько-гінекологічної, неонатологічної та медико-генетичної допомоги, що в перспективі дасть змогу удосконалити надання медичної допомоги у сфері репродуктивного здоров'я, підвищити її доступності населенню.

Закінчено розробку протоколів лікування найбільш розповсюджених захворювань у дітей та матерів. Переглядаються діючі стандарти надання медичної допомоги в стаціонарних умовах з метою їх перезатвердження як державних соціальних нормативів. У 2003 роцi затверджено клінічні протоколи антиретровірусної терапії ВІЛ-інфекції у дорослих, підлітків та дітей, лікування опортуністичних інфекцій у хворих на ВІЛ-інфекцію та СНІД, клінічні протоколи лікування з гінекології, протоколи лікування дітей зі спеціальності "Дитяча урологія". Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Програму надання громадянам гарантованої державою безоплатної медичної допомоги. Розроблено методологію та методичні рекомендації щодо формування та економічного обґрунтування аналогічних регіональних програм.

В 2003 році була створена Служба лікарських засобів та виробів медичного призначення, досягнуто певних успіхів на шляху законотворчої діяльності, створені умови для розвитку ринку вітчизняних фармацевтичних препаратів.

Проте всі виступаючі зауважували що навіть при стабільному фінансуванні галузі в об'ємі затверджених асигнувань при діючій системі забезпечити вимоги основних законодавчих актів буде вкрай важко. Адже 100% бюджету це лише - 30% від необхідного для забезпечення дієвості системи охорони здоров'я.

Про можливі шляхи реформування галузі говорив міністр охорони здоров'я Андрій Підаєв, у своїй доповіді він зазначив, що основним пріоритетом діяльності системи повинно бути забезпечення доступної і якісної медичної допомоги і ліків для населення України. "Позаду ті важкі часи, коли працівники галузі не отримували заробітну платню по пів року, сьогодні на фоні відносної стабілізації роботи галузі, і бюджетного забезпечення ми маємо можливість і зобов'язані провести реформування існуючої системи охорони здоров'я. У дорученні Президента від 5 січня 2004 року чітко вказано на необхідність здійснення заходів з реформування системи охорони здоров'я, та забезпечення поступового досягнення загальноєвропейського рівня соціального забезпечення і захисту населення. У цьому ж дорученні окреслені терміни цих заходів - протягом 2004 року".

Для визначення можливих шляхів реалізації заходів по реформуванню галузі була створена робоча група, до складу якої увійшли представники наукових інституцій, народні депутати України, економісти, фінансисти, організатори системи охорони здоров'я, експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Міністр дав завдання щодо всебічного обговорення запропонованої концепції в регіонах, внесення пропозицій і доповнень, для можливості врахувати точки зору і думки безпосередньо тих, кому цю реформу на практиці запроваджувати в життя.

Міністр наголосив на тому, що реформування галузі повинно носити характер поетапної трансформації і реструктуризації, і в ніякому разі не повинно бути "шоковою" терапією. "Ми повинні йти еволюційним, а не революційним шляхом"

У найближчий час Міністерство охорони здоров'я проведе презентацію концепції можливого реформування галузі для засобів масової інформації з метою надання можливості всебічного обговорення реорганізації галузі.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також