Сегодня - Всемирный день борьбы с туберкулезом

24.03.2004, 10:39

24 марта в Украине отмечают Всемирный день борьбы с туберкулезом. (укр.)

Початок минулого десятиріччя характеризувався погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозу в багатьох країнах світу. Щороку у світі виявляється до 10 млн. нових випадків захворювання на туберкульоз, від якого помирає близько 3 млн. осіб. Загальна кількість хворих на туберкульоз сягає 50-60 млн.

У зв'язку з цим Всесвітньою організацією охорони здоров'я у 1993 році туберкульоз був проголошений глобальною небезпекою і з метою привернення уваги до неї країн всього світу вирішено відзначати 24 березня, як Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Для привернення уваги до проблеми туберкульозу та у відзнаку 120-річниці відкриття Робертом Кохом мікобактерії туберкульозу Указом Президента України 24 березня визначено, як Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який в цьому році проходить під гаслом "Цінуємо кожен подих, Зупинити туберкульоз зараз".

За критеріями ВООЗ Україну віднесено до країн з високим рівнем розповсюдження туберкульозу. Епідемію туберкульозу в Україні об'явлено в 1995 році.

Погіршення епідемічної ситуації з туберкульозу у світі й Україні тісно пов'язано з такими соціальними і медичними негараздами як економічна скрута, зростання міграційних процесів, поширення епідемії ВІЛ/СНІДу, розвиток мульти- та полірезистентного туберкульозу. Однак, протягом останніх 3 років намітилась тенденція до стабілізації ситуації з захворюваністю та смертністю від туберкульозу.

В 2003 році в Україні виявлено понад 37 тис. хворих на туберкульоз, більше 10 тис. мешканців країни померли від цієї хвороби. Рівень захворюваності на туберкульоз в 2003 році становив 77,5 на 100 тис. населення, а рівень смертності - 21,8 на 100 тис. населення. На сьогодні загальна кількість осіб, що знаходяться під наглядом лікувально-профілактичних закладів, становить 670 тис. осіб, в тому числі кількість хворих на активні форми туберкульозу сягає 141,5 тис.

Найвищі показники захворюваності на всі форми туберкульозу залишаються у південно-східних регіонах України: у Херсонській області - 150,1; Миколаївській - 112,4; Харківській - 94,7; Запорізькій - 91,8; Луганській - 102,1 на 100 тис. населення. В Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській та Одеській областях показник захворюваності перевищує 80 осіб на 100 тис. населення. Тобто в тих областях, які мають потужні протитуберкульозні заклади у пенітенціарній системі, рівень захворюваності залишається значно вищим за середній по Україні. Спокійніша епідемічна ситуація з туберкульозу спостерігається у центральному та західному регіонах України, де рівень захворюваності знаходиться в межах від 43 до 69 випадків на 100 тис. населення.

За останніми даними серед уперше виявлених хворих на туберкульоз соціально незахищені верстви населення складають майже 65%, з них особи працездатного віку, які не працюють - 40,0%, пенсіонери - 15,3%, особи, які звільнені з місць позбавлення волі та які не мають постійного місця проживання - 5,3%.

Станом на 01.01.2004 в Україні функціонує 127 протитуберкульозних диспансери. З них 106 мають ліжковий фонд загальною кількістю 18599 стаціонарних ліжок.

В цілому кількість ліжок для лікування хворих на туберкульоз становить 25340 (або 5,34 на 10 тис. населення), з них 2883 розташовано у закладах загально лікарняної мережі.

У Міністерства охорони здоров'я сьогодні викликає стурбованість те, що в регіонах України повільно виконуються заходи з профілактики та виявлення туберкульозу серед соціально дезадаптованих верств населення. Рівень захворюваності на туберкульоз серед цього населення значно перевищує такий серед організованого населення.

На місцевому рівні недостатня увага приділяється вирішенню питання зміцнення матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів, створення окремих притулків для осіб, хворих на туберкульоз, які не мають постійного місця проживання. В наслідок цього протитуберкульозні заклади перетворились на такі притулки, де проживають хворі на хронічні форми туберкульозу. Для часткового вирішення цієї проблеми в окремих регіонах відкрито або перепрофільоване відділення для соціально-дезадаптованих осіб: Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській областях.

Відсутність фактичного місця проживання не дає можливості вирішити питання контрольованого амбулаторного лікування хворих на туберкульоз.

Пріоритетними заходами МОЗ спрямованими на стабілізацію епідемічної ситуації з туберкульозу в Україні є організація покращання мікробіологічної діагностики, вирішення проблеми поєднаної патології туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, налагодження системи моніторингу, удосконалення системи навчання медичних працівників та гігієнічного навчання населення.

З метою забезпечення виконання цих заходів року почав діяти проект "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" за рахунок позики Світового банку та коштів Державного бюджету.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також