Всемирный банк поможет Украине контролировать СПИД

03.03.2004, 17:23

Начинает работу проект "Контроль за туберкулезом и ВИЧ/СПИДом в Украине", которая будет реализоваться за средства кредита Всемирного банка. (укр.)

2 березня в Міністерстві охорони здоров'я України відбулася зустріч Міністра охорони здоров'я Андрія Підаєва з Директором Світового банку по Україні, Молдові та Білорусі Лукою Барбоне, під час якої Лука Барбоне засвідчив свою повагу та дав оцінку підготовчому етапу впровадження Проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні".

19 грудня 2002 року у Вашингтоні Світовий банк схвалив позику у розмірі 60 мільйонів доларів США на реалізацію Проекту здійснення контролю за епідеміями туберкульозу та ВІЛ/СНІД в Україні. Хоча багато країн регіону Європи та Середньої Азії співпрацюють зі Світовим банком у напрямку боротьби з цими двома інфекційними захворюваннями, Рада Директорів Світового банку ухвалила першу позику саме Україні. "Україна може цілком законно пишатися тим, що вона - перша в регіоні країна, яка розпочала впровадження цього важливого проекту. Кошти надані Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими установами-донорами, допоможуть уряду реалізувати низьковитратні стратегії профілактики, діагностики та здійснення контролю за епідемією і розбудувати інституційний потенціал, необхідний для досягнення цієї мети, шляхом підготовки відповідного медичного персоналу та втілення в життя системної програми здійснення контролю та нагляду. - сказав Лука Барбоне. - Це добрий початок у напрямку встановлення належного контролю за двома епідеміями". Угода про позику для реалізації Проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" між Україною та Світовим банком було підписано 15 квітня 2003 року, а 18 листопада 2003р. ця Угода була ратифікована Верховною Радою України.

У Міністерстві охорони здоров'я України 02.03.2004 пройшла офіційна презентація Проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні", що буде реалізовуватися за кошти позики Світового банку. Відкриваючи зустріч, заступник Міністра охорони здоров'я, Керівник Проекту від МОЗ України Володимир Білий привітав усіх учасників та зазначив, що не дивлячись на складність Проекту та жорсткість умов Світового Банку, Україна зацікавлена в реалізації Проекту та дотриманні усіх визначених пунктів домовленостей. "Необхідно забезпечити виконання Проекту на усіх рівнях, особливо у регіонах, щоб кожен препарат, кожна одиниця обладнання були використані за призначенням і дійшли до споживача," - підкреслив Володимир Білий. Він зазначив, що пріоритетним для нашої Держави є виконання Національних програм боротьби з захворюваністю на туберкульоз та ВІЛ/СНІД, але позика Світового Банку дасть змогу Україні більш ефективно та у більшому обсязі розгорнути заходи, спрямовані на подолання епідемії.

Директор Світового банку по Україні, Молдові та Білорусі Лука Барбоне зазначив, що зараз проводиться аналіз ступені готовності України до впровадження Програми та допомога на початковій стадії роботи. "Я радий, - сказав Директор Світового Банку по Україні, Молдові та Білорусі, - що ми знайшли порозуміння з Урядом України та Міністерством охорони здоров'я щодо подальших кроків реалізації Проекту. Я був приємно вражений готовністю України вирішувати питання". Перший заступник Голови Державного департаменту України з питань виконання покарань, Керівник Проекту від Державного департаменту Олександр Пташинський запевнив, що Департамент готовий до впровадження Програми: "Будуть створені усі умови для раціонального цільового використання коштів," - сказав він.

Проект здійснення контролю за епідеміями туберкульозу та ВІЛ/СНІД включає три компоненти, що передбачають контроль з метою запобігання поширенню туберкульозу, контроль з метою запобігання поширенню ВІЛ/СНІД та компонент системи виконання покарань. Лука Барбоне дав позитивну оцінку презентації, яку підготувала група впровадження. Під час презентації були окреслені вимоги Світового банку стосовно використання кредитних коштів, а також механізм нагляду та супроводу Проекту, були визначені першочергові кроки, одним з яких є формування адекватного 18-місячного плану втілення Проекту. Володимир Білий підкреслив, що План має бути реалістичним, що дозволить досягти конкретних позитивних результатів. Головними напрямками роботи Світовий банк вважає організацію закупівель, фінансовий менеджмент та моніторинг і оцінку. Представники Світового Банку наголошують, що Світовий банк і подалі буде надавати консультативну та навчальну допомогу Україні, зокрема робочій групі, і буде супроводжувати Проект до його завершення.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також