В Украине утверждена Национальная программа профилактики ВИЧ

04.03.2004, 12:59

В Украине утверждена пятая Национальная программа обеспечения профилактики ВИЧ-инфекции, помощи и лечения ВИЧ-инфицированных и больных СПИДом и Концепцию стратегии действий правительства. (укр.)

3 березня 2004 року Кабінет Міністрів України затвердив Національну програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки та Концепцію стратегії дій уряду на період до 2011 року.

Це вже п'ята Національна програма, спрямована на протидію епідемії ВІЛ/СНІД. Метою Програми є затвердження на державному рівні заходів, які передбачають запобігання поширенню ВІЛ-інфекції в Україні, розширення можливості доступу до лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, активізацію інформаційно-просвітницької роботи щодо профілактики ВІЛ/СНІДу.

Такий документ, як Концепція був розроблений та затверджений на державному рівні вперше та передбачає удосконалення існуючих напрямів протидій епідемії.

Основними завданнями Програми є:

- забезпечення політичної підтримки Програми на всіх рівнях;

- сприяння зміні ризикованої поведінки серед різних груп населення, з акцентом на молодь у віці 15-24;

- зменшення ризику інфікування уразливих груп населення та зниження темпів поширення ВІЛ-інфекції в зазначених групах;

- виключення ризику передачі ВІЛ-інфекції через донорську кров та її компоненти;

- зниження рівня передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

- забезпечення можливості доступу до діагностики, лікування, догляду і підтримки людей, що живуть з ВІЛ /СНІДом;

- забезпечення проведення наукових досліджень в цьому аспекті;

- забезпечення контролю, координації, планування та ефективного використання ресурсів, необхідних для виконання програми.

Програма передбачає одночасну діяльність на кількох рівнях - від формування у населення навичок безпечної поведінки, до забезпечення лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

Програма складається з 8 розділів:

- забезпечення політичної підтримки Програми на всіх рівнях;

- інформаційно-просвітницька робота;

- профілактична робота серед уразливих груп населення;

- безпека донорства;

- профілактика вертикальної трансмісії;

- діагностика, лікування, догляд і підтримка людей, що живуть з ВІЛ/СНІД;

- наукові дослідження і розробки;

- моніторинг та оцінка виконання Програми.

Зазначені розділи Програми визначають основні напрямки здійснення багатосекторальної національної стратегії для боротьби з епідемією ВІЛ інфекції та СНІДу на наступні п'ять років.

На весь термін дії Національної програми профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2004-2008 роки заплановано всього 864684,5 тис. грн., з них 202128,7 тис. грн. з Державного бюджету України, 88158,2 тис. грн. з місцевих бюджетів, 427864,8 тис. грн. за рахунок коштів гранту Глобального фонду боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією, 146482,3 тис. грн. за рахунок позики Світового банку, 50,5 тис. грн. з інших джерел фінансування.

Коментуючи прийняття Програми, міністр охорони здоров'я України, Андрій Підаєв зазначив: "Україна сьогодні визнана лідером у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД в Європейському регіоні. Міжнародна практика та майже 20-річний досвід протистояння епідемії в світі підтвердили, що подолати епідемію зусиллями лише уряду країни неможливо. СНІД не є проблемою лише охорони здоров'я. Подолання епідемії ВІЛ/СНІД вимагає мобілізації зусиль усіх верств громадянського суспільства. Ми очікуємо, що реалізація п'ятої Національної програми дозволить зменшити протягом наступних п'яти років приріст кількості інфікованих в країні, забезпечити лікування, догляд та підтримку ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД людей та мобілізувати суспільство на протистояння епідемії".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також