Граждане Украины будут сами решать в каком виде получать льготы

14.04.2004, 17:22

Кабинет Министров Украины на заседании сегодня, 14 апреля, принял ряд постановлений, направленных на решение социальных вопросов. (укр.)

Зокрема, уряд своїм рішенням відмінив постанову, прийняту ще у березні 2002 року "Про затвердження Стратегії заміни системи пільг на адресну грошову допомогу населенню". Таким чином, Кабінет Міністрів відмовився від обов'язкового переведення пільговиків на отримання адресної допомоги, пропонуючи одержувати адресну грошову допомогу за бажанням.

Про це по закінченню засідання уряду повідомив міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. За його словами, таке рішення було прийнято на численні прохання одержувачів пільг, у тому числі ветеранських організацій, які виступали проти переходу на одержання пільг грошима. Водночас, Кабмін не відмовився від самої ідеї переходу на адресну допомогу, вважаючи можливим її поетапне введення за бажанням пільговиків.

Для апробації такої форми соціальної допомоги уряд прийняв рішення провести експеримент з надання пільг у грошовій формі з оплати житлово-комунальних послуг та спожитих енергоносіїв у містах Бровари, Броварському районі Київської області і Смілянському районі Черкаської області.

Крім того, Кабінет Міністрів своєю постановою підвищив посадові оклади працівників Національної бібліотеки для дітей в 1,8 рази, що дозволить забезпечити єдиний підхід в оплаті праці працівників закладів культури, яким надано статус національних.

Уряд також затвердив Порядок виплати надбавки за стаж наукової роботи науковим працівникам державних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, відповідно до якого встановлюються надбавки за стаж роботи в науковій сфері особам, які працювали на посадах інженерно-технічних працівників та спеціалістів за умови, що вони займаються та/або організовують науково-технічну діяльність у зазначених вище установах і організаціях.

На засіданні уряду також була прийнята постанова, відповідно до якої з 1 січня 2005 року вдвічі будуть збільшені норми грошових витрат на обслуговування ветеранів війни в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни, в госпіталях, відділеннях, палатах для інвалідів війни у лікувально-профілактичних закладах.

Зокрема, передбачається, що з 2005 року на харчування у розрахунку на одного хворого на день виділятиметься 14 грн. (на сьогодні - 7 грн.), на придбання медикаментів і перев'язувальних засобів у розрахунку на одного хворого на день - 16 грн., крім спеціалізованих відділень і палат, для яких передбачено вищі норми (на сьогодні - 8 грн.), а на придбання м'якого інвентаря з розрахунку на одне ліжко на рік - 300 грн. для існуючих закладів (на сьогодні - 120 грн.) та 600 гривень для тих, які вводяться в експлуатацію (на сьогодні - 370 грн.).

Також була прийнята постанова, згідно з якою на базі третього корпусу Української дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" буде створено Центр дитячої кардіохірургії. Зокрема, на першочергові роботи передбачається виділити резервного фонду держбюджету 5 млн. грн. Крім цього прийнято рішення про виділення коштів на ліквідацію аварійного стану корпусів "Охматдиту". Так, у поточному році на ці цілі буде виділено 9 млн. грн.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також