В Украине будет создано Бюро кредитных историй

26.04.2004, 11:09

В Национальном банке Украины состоялось совещание по вопросу создания в Украине Бюро кредитных историй. (укр.)

В Україні постала нагальна проблема розвитку масового кредитування широких верств населення, суб'єктів малого та середнього бізнесу. На заваді масового кредитування стоїть відсутність інформації по виконанню позичальниками своїх фінансових зобов'язань перед кредиторами, - вважають експерти Асоціації українських банків.

Більшість країн світу вирішує зазначену проблему шляхом обміну кредиторами інформацією про платоспроможність позичальників через кредитні бюро, які ведуть кредитні історії позичальників.

Верховною Радою України в квітні цього року в першому читанні прийнятий проект Закону "Про організацію та формування обігу кредитних історій", поданий Національним банком України, який встановлює принцип формування та доступу до кредитної історії тільки за згодою позичальника.

Відсутність в Україні структури, яка б акумулювала у себе інформацію про кредитні історії позичальників, стримує розвиток внутрішнього кредитного ринку, збільшує кількість безнадійних боргів, підвищує ризиковість кредитування та має наслідком ускладнення процедури отримання та оформлення кредитів, збільшення їх вартості.

З цієї причини 21 квітня за ініціативою групи банків та Асоціації українських банків в НБУ під керівництвом Сергія Тігіпка відбулася нарада з питань створення в Україні Бюро кредитних історій.

Банки, розуміючи значення для розвитку масового кредитування такої структури як Бюро кредитних історій, прийняли рішення створити таку структуру в Україні та сформували Оргкомітет по створенню Бюро, в який увійшли представники Укрсоцбанку, ВАБанку, Укрсиббанку, банку Аваль, Надра, банку Старокиївський. Керівництво Проектом створення Бюро кредитних історій банки довірили віце-президенту Асоціації українських банків п. Паламарчук А. Б.

Попередньо визначений статутний капітал цієї установи становитиме 5000000 (п'ять мільйонів) гривень, що відповідає проекту Закону.

Бажання виступити засновниками висловили такі банки як: ВАБанк, Аваль, Укрсоцбанк, Кредитпромбанк, Укрсиббанк, Форум, Надра, Український кредитний банк, Фінанси і кредит, Донгорбанк, Старокиївський, Укрпрофбанк, Електронбанк тощо.

Щодо клієнтів банку, то найбільш зацікавленими в можливості мати і накопичувати свою кредитну історію є суб'єкти малого та середнього бізнесу і фізичні особи, оскільки формування позитивного іміджу вигідно з економічної точки зору, а для невеликих підприємств - це безкоштовна реклама їх ділової репутації, кредитоспроможності та можливість розширення доступу до фінансових послуг.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також