В УКРАИНЕ ИЗДАНО ПОСОБИЕ "УХОД И ПОДДЕРЖКА ДЕТЕЙ С ВИЧ-ИНФЕКЦИЕЙ"

26.04.2004, 16:23

Министерство здравоохранения Украины и Министерство по делам семьи, детей и молодежи Украины утвердили учебное пособие "Уход и поддержка детей с ВИЧ-инфекцией". (укр.)

Це перший в Україні і єдиний у нашому регіоні навчальний посібник, який містить не тільки рекомендації з медичного догляду, харчування та першої допомоги дітям, що живуть з вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), але і огляд нормативно-правового регулювання їх життєдіяльності, методи психологічної та соціальної підтримки родин, що виховують таких дітей, та персоналу, що за ними доглядає. У посібнику є відповіді на запитання як повідомити дитині про її статус, надаються поради щодо її виховання, висвітлюються особливості влаштування дітей в дитячі садки та школи, а також питання виховання ВІЛ-інфікованих дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Роботу над посібником було розпочато за ініціативи Міністерства охорони здоров'я та за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) ще у 2000 році. За три роки модуль, що складався з одного 40 - сторінкового розділу "переріс" у

165 - сторінковий збірник з 15 розділів. У процесі розробки посібника протягом попередніх двох років вже проведено ряд тренінгів у різних областях України. Ця робота дала змогу виявити потреби у тій чи іншій інформації враховуючи досвід країни, сформувати та відпрацювати методологію викладання та внести відповідні доповнення у кінцевий варіант видання.

Жодне захворювання на сьогодні не спричиняє стільки психосоціальних проблем, як ВІЛ-інфекція. Більшість населення відчуває страх і дискомфорт при контакті з ВІЛ-інфікованими людьми, що негативно впливає на якість життя як самих ВІЛ-інфікованих, так і на атмосферу в суспільстві загалом. Найбільш незахищеними щодо негативних наслідків епідемії ВІЛ/СНІД є діти.

Україна послідовно переживає три хвилі епідемії ВІЛ/СНІД, перша з яких почалася у 1987 році, коли реєструвалися поодинокі випадки інфікування ВІЛ. Друга хвиля почалася у 1995 році, коли спалахнула епідемія серед споживачів ін'єкційних наркотиків. Третя хвиля почалася у 1999 році і триває до сьогодні. Для цієї стадії притаманні вихід епідемії у широкі верстви населення та зростання ролі статевого шляху передачі збудника інфекції. Як наслідок - збільшення випадків інфікування жінок репродуктивного віку та дітей, народжених ними, які можуть інфікуватися від матері під час вагітності.

Перший в Україні випадок передачі ВІЛ від матері до дитини під час вагітності зареєстровано в 1988 році. Найстаршій дитині, що живе з ВІЛ, зараз 13 років.

За офіційними даними МОЗ, станом на 1 березня 2004 року з початку 1987 року в Україні зареєстровано 6493 дітей з ВІЛ позитивним статусом, серед яких 6359 народжені ВІЛ-інфікованими матерями. У 1937 дітей діагноз "ВІЛ-інфекція" знятий. Інші діти знаходяться під наглядом. У 219 дітей стадія ВІЛ-інфекції перейшла у стадію клінічного прояву СНІД, 121 дитина вже померла від цієї хвороби.

Застосування сучасних методів профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, зокрема використання антиретровірусних препаратів у вигляді профілактичного курсу, коли вдається перервати механізм передачі ВІЛ від інфікованої вагітної до немовляти, дозволили досягнути певних успіхів. А саме: кількість випадків передачі вірусу від матері до дитини знижено з 27% у 2000 році до 10% у 2002. На жаль, не зважаючи на успіхи впровадженої в Україні програми профілактики ВІЛ, кількість народжених з ВІЛ позитивним статусом щорічно зростає.

Як зазначила начальник управління організації медичної допомоги матерям та дітям МОЗ України Раїса Моісеєнко: "Проблема ВІЛ-інфікування дітей є дуже болючою. З огляду на це перед Міністерством охорони здоров'я стоїть ряд завдань. І перш за все - попередження передачі ВІЛ від матері до дитини. Впровадження Програми "Профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ-інфекції" дозволило знизити рівень передачі інфекції від матері до дитини у 3 рази. Але слідуючим питанням, яке потребує уваги з боку уряду та суспільства є підтримка і догляд за ВІЛ-інфікованими дітьми". За словами представника Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джерелі Хартлі: "Україна досягла значних успіхів в попередженні передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини - це є історія успіху, якою ми ділимося зі світом." Сьогодні в Україні біля 90% вагітних жінок отримують антиретровірусну терапію, а лише 5 років тому цей показник складав 9-10%. "Але зараз йде мова про дітей, що живуть з ВІЛ, - наголосив джерелі Хартлі. - Для них необхідно створити належні умови. Посібник, який було створено завдяки зусиллям Міністерства охорони здоров'я та Міністерства у справах сім'ї та молоді, стане гарною підтримкою у боротьбі з ВІЛ-інфекцією та забезпечення рівних прав та гідного розвитку для ВІЛ-позитивних дітей".

Частина дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, залишена ними на опіку держави. Вони, по суті, вже стали сиротами внаслідок епідемії. Ці діти, як і ті, що виховуються у сім'ях, потребують допомоги і підтримки, доступу до медичних та соціальних послуг нарівні з іншими дітьми, а також гарантій дотримання їх прав згідно Конвенції про права дитини, ратифікованої Україною ще у 1991 році.

Посібник "Догляд і підтримка дітей з ВІЛ-інфекцією" є лише частиною системи підвищення кваліфікації людей, що здійснюють догляд за ВІЛ- позитивними дітьми. У розробці підручника прийняв участь авторський колектив з 8 високопрофесійних фахівців різних спеціальностей. Це медики, соціологи, юрист, представник неурядової організації, що впроваджує проекти з немедичного догляду за ВІЛ-позитивними дітьми. Тираж видання складає 5000 примірників і вже розподілений між відомствами, які будуть приймати участь у проведенні циклу навчальних семінарів, а саме Міністерством охорони здоров'я, Міністерством у справах сім'ї, дітей та молоді України, Міністерством освіти та науки, соціальними службами, представництвами неурядових організацій. Тільки у 2004 році за підтримки ЮНІСЕФ заплановано підготувати 145 освітян, медичних і соціальних працівників та представників неурядових організацій майже з усіх областей України. Оскільки навчальний модуль містить також рекомендації з методології викладання та зразки до та після курсового запитальника, ті спеціалісти, що пройдуть навчання на запланованих у 2004 році тренінгах та отримають сертифікат, матимуть змогу використовувати модуль для подальших навчальних семінарів серед тих, хто залучений до догляду та виховання дітей з ВІЛ-інфекцією у містах і районах за місцем роботи та проживання. Таким чином "каскад" тренінгів охопить системою навчання всю територію країни.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також