В Украине предпринимаются меры против проникновения SARS

27.04.2004, 13:20

Министерством здравоохранения Украины предпринимаются меры по предупреждению проникновения и распространения SARS на территории Украины. (укр.)

Міністерство охорони здоров'я інформує, що за повідомленням ВООЗ, у КНР у третій декаді квітня в м. Пекіні і у провінції Аньхой зареєстровано чотири випадки захворювання на SARS, один із яких закінчився летально. Відповідно до класифікації, прийнятої ВООЗ, два випадки розцінюються як ймовірні випадки, два інших - як підозрілі. Під медичним спостереженням знаходяться більш 300 чоловік, що контактували з захворілими на SARS.

При епідеміологічному розслідуванні встановлено, що двоє захворілих (лабораторні працівники) працювали у вірусологічній лабораторії, яка займається вивченням вірусу SARS у Центрі по контролю за інфекційними хворобами в м. Пекіні. Два інших випадки (медсестра і мати захворілої), як встановлено, мали тісний контакт з одним із хворих при догляді за ним у лікувальному закладі. На думку фахівців МОЗ КНР, у Центрі по контролю за інфекційними хворобами мало місце внутрішньолабораторне зараження.

Всесвітня організація охорони здоров'я думає, що у зв'язку з великою кількістю осіб, які контактували з захворілими, не можна виключити виникнення надзвичайної епідеміологічної ситуації міжнародного значення.

У зв'язку з цим головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту, головному лікарю центральної СЕС МОЗ України було надіслано листа, у якому зазначено: "З метою запобігання занесенню та розповсюдженню SARS на території України необхідно посилити санітарно-епідеміологічний нагляд за попередженням завезення SARS на територію країни, особливу увагу звернути на виконання Плану заходів щодо запобігання занесенню та поширенню на території України захворювань на SARS, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 червня 2003 року ?326, посилити санітарно-карантинний контроль у пунктах пропуску через державний кордон". Лист було підписано Першим заступником головного державного санітарного лікаря України Сергієм Бережновим.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також