Правительство Украины утвердило залоговые цены на зерно

13.05.2004, 11:10

Кабинет Министров Украины 12 мая принял постановление "О мероприятиях по проведению залоговых операций с зерном урожая 2004 года". (укр.)

Відповідно до рішення уряду ДАК "Хліб України" має вжити заходів для здійснення заставних операцій із зерном врожаю поточного року в обсязі не менш як 0,5 млн. тонн за рахунок коштів державного бюджету. Заставні ціни на основні зернові культури визначаються на підставі прогнозованого рівня урожайності та середньогалузевих витрат на виробництво основних видів зернових культур з урахуванням мінімального прибутку, достатнього для відтворення виробництва.

Згідно з постановою заставна ціна на пшеницю 3-го класу, становить 650 грн. за тонну (без ПДВ), 4-го класу - 550 грн./тонна, 5-го класу - 450 грн./тонна, 6-го класу - 420 грн./тонна.

Як зазначено в урядовому документі, заставні ціни - це гарантовані державною ціни на зерно, що забезпечують відшкодування середньогалузевих нормативних витрат та мінімальний прибуток, достатній для відтворення його виробництва.

Використання заставних цін дасть можливість зберегти фактичну ціну реалізації зерна, відшкодувати рівень нижньої межі гарантованої оплати продукції сільськогосподарським товаровиробникам у випадку зниження реалізації зерна на внутрішньому ринку та гарантувати їм мінімальний рівень прибутку.

Запровадження заставних цін на основні зернові культури має сприяти стабілізації внутрішнього зернового ринку та фінансово-економічній підтримці сільськогосподарських товаровиробників, стимулювання виробництва зерна та подолання негативних наслідків сезонних та кон'юнктурних коливань цін на зерно.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також