На стационарном лечении в Киеве остаются 92 ребенка, в Харькове - 98

28.05.2004, 16:44

Новых вспышек кишечных заболеваний среди детей в Киеве и Харькове за последние сутки не зафиксировано. (укр.)

Епідситуація у м. Київ
Спалах гострого кишкового інфекційного захворювання серед дитячого населення міста Києва та Київської області локалізовано. Ситуація стабілізується. Протягом останньої доби нових випадків захворювання не зареєстровано. Станом на 8.00 28.05.04 р. продовжують лікування в умовах стаціонару у м. Києві 92 дитини, у стаціонарі на дому - 149 дітей. Виписано за останню добу - 70 дітей.

Всі діти, що споживали продукцію ДКП "Молочна-фабрика кухня дитячого харчування N1. знаходяться під наглядом педіатрів.

Продовжуються лабораторні дослідження. У 16 осіб персоналу кухні-фабрики виявлено антиген ротавірусу. На сьогодні виявлено відхилення від встановлених показників безпеки у 8 пробах сиру, відібраного з роздавальних пунктів, у 27 пробах продукції, відібраних у домашніх умовах. У 89,7% з досліджених матеріалів, відібраних у хворих дітей, виявлено наявність антигену ротавірусів серологічної групи А.

Епідрозслідування триває.

Епідситуація у м. Харків
Станом на 28.05.04 р. захворіло 262 дитини, які відвідували сім дошкільних навчальних закладів і дві школи-інтернати Дзержинського, Комінтернівського, Фрунзенського районів м. Харкова та Новодолазького району Харківської області. На сьогодні залишаються у стаціонарі 98 дітей і амбулаторно в умовах "стаціонару вдома" - 49 дітей (виписано 115 дітей: із стаціонару - 42, з "стаціонарів вдома" (амбулаторні умови) - 73 дитини).

Лабораторно підтверджено діагноз у 149 дітей: дизентерія Флекснера.

Джерело інфекції, фактор і механізм її передачі встановлюються. Причини спалаху та обставини, що сприяли його виникненню уточнюються (ймовірно, вживання кисломолочних продуктів, порушення технології приготування страв із кисломолочних продуктів в дошкільних навчальних закладах).

Бактеріологічно обстежено 1709 особи, у тому числі 262 хворих і 389 осіб з числа обслуговуючого персоналу. На патогенну мікрофлору лабораторно досліджено 468 проби з об'єктів довкілля у вогнищі (продукти харчування - 166, змиви - 276, вода питна - 26).

Нових випадків захворювання не зареєстровано, діти поступово виписуються. Ситуацію стабілізовано. Епідеміологічне розслідування продовжується і знаходиться на контролі Міністерства охорони здоров'я України.
Инф. пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також