Украина и Польша объединяют усилия в борьбе с ВИЧ

29.05.2004, 13:36

28-29 мая в рамках проведения года Польши в Украине проходит украинско-польская конференция "Модели межсекторального сотрудничества в решении проблем наркомании и ВИЧ/СПИДа: обмен опытом". (укр.)

28-29 травня 2004 року, у рамках проведення року Польщі в Україні, під егідою Міністерства праці та соціальної політики, за сприяння Посольства Республіки Польща в Україні громадською організацією "Інститут проблем наркоманій і наркозлочинності" проводиться українсько - польська конференція "Моделі міжсекторального співробітництва у вирішенні проблем наркоманії та ВІЛ/СНІДу: обмін досвідом".

Серед учасників конференції представники українських державних установ - Адміністрації Президента, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства у справах сім'ї, дітей та молоді та Київської міської Державної Адміністрації. Досить представницькою є польська делегація яку очолюють Посол Республіки Польща в Україні, пан Марек Зюлковський та Уповноважений Міністра охорони здоров'я Польщі з питань наркоманії та ВІЛ/СНІД, ксьондз Аркадіуш Новак. В заході беруть участь також представники громадських організацій Нідерландів, та співробітники міжнародних програм технічної допомоги в Україні.

Конференцію присвячено обговоренню актуальних питань та налагодженню співпраці між урядовими і громадськими організаціями двох сусідніх країн в контексті зазначеної тематики. В плані заходу не тільки доповіді, але й ряд практичних занять. Зокрема, колеги з Асоціації Монар (Польща) проведуть семінар "Умови та методи створення терапевтичної програми".

Протягом другого дня конференції, паралельно з роботою пленарних засідань та семінару, організаційним комітетом заплановано різні форми клінічної роботи, зокрема, у вигляді клінічних супервізій випадку за участі українських та польських фахівців.

Необхідність проведення міжнародних заходів такого плану останнім часом стає дедалі актуальною. Проблеми наркоманії та ВІЛ/СНІДУ вже давно сягнули межі державних кордонів, тому вирішення їх має також проходити за умови міжнародної інтеграції зусиль.

Остане є дуже актуальним для України, якій бракує сьогодні не тільки матеріальних ресурсів але й досвіду розробки та впровадження комплексних програм боротьби з наркоманією та ВІЛ/СНІДом.

За офіційною статистикою, з 1987 по 2004 р.(станом на 1 березня), в Україні було зареєстровано 58 825 ВІЛ-інфікованих осіб, з них 6 670 дітей. Превалює поширення ВІЛ-інфекції через ін.єкційне вживання наркотичних речовин, зокрема, 41 991 ВІЛ-інфікований, тобто 71%, є споживачами ін'єкційних наркотиків.

З виступів експертів, що брали участь у конференції, з'ясувалося що ситуація насправді є набагато складнішою, а для отримання реальної картини наведені офіційні дані необхідно збільшити приблизно у 10 разів. При цьому особливу насторогу, як зазначив у своєму виступі Міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв, викликає той факт, що переважна більшість ВІЛ-інфікованих становлять люди у віці від 15 до 39 років, тобто найбільш активний у репродуктивному, працездатному та обороноспроможному відношенні прошарок населення.

Значний інтерес у учасників конференції викликав виступ Уповноваженого Міністра охорони здоров'я Польщі з питань наркоманії та ВІЛ/СНІД, ксьондза Аркадіуша Новака. Останній розповів про існуючі програми боротьби з наркоманією в Польщі. Серед них найбільш вдалою є створення постійно діючої мережі, яку складають 52 центри реабілітації наркозалежних, що працюють досить ефективно (цілодобово і без вихідних).

Оскільки проблеми наркоманії та ВІЛ/СНІДу не є суто медичними, а містять у собі ще й соціальні, психологічні та політичні аспекти, для їх вирішення необхідно об'єднати зусилля державних і громадських організацій, а також загалом, усіх небайдужих людей.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також