Состоялась встреча министров здравоохранения Украины и ОАЭ

10.06.2004, 13:53

В Министерстве здравоохранения Украины состоялась рабочая встреча министра здравоохранения Украины Андрея Пидаева и министра здравоохранения Объединенных Арабских Эмиратов Ахмеда Абдурахмана аль-Мадфи. (укр.)

Предметом обговорення високих посадовців стали питання підготовки медичних кадрів в Україні, досягнення української медичної науки в галузі офтальмології, кардіології, та можливість реєстрації українських лікарських засобів на території Об'єднаних Арабських Еміратів.

Міністра Об'єднаних Арабських Еміратів цікавило питання підготовки середнього медичного персоналу в Україні, зокрема підготовки медичних сестер з вищою освітою. Пан Ахмед Абдурахман аль-Мадфи висловив побажання щодо залучення провідних українських професорів-медиків до обміну досвідом - демонстрації високотехнологічних хірургічних втручань арабським медикам. Також була висловлена зацікавленість в розвитку прямих зв'язків між вищими учбовими закладами України та Об'єднаних Арабських Еміратів.

Міністр охорони здоров'я Об'єднаних Арабських Еміратів Ахмед Абдурахман аль-Мадфи відвідав Національний музей медицини та зробив запис у книзі відгуків почесних гостей: "Стає зрозумілим, наскільки історія української медицини впливає на розвиток сучасної медичної науки та лікарняної справи. Я глибоко вражений досвідченістю українських лікарів". Пан Ахмед Абдурахман аль-Мадфи зазначив: "Я дуже задоволений, що мій візит почався з відвідування Національного музею медицини. Я зрозумів, наскільки глибокі наукові підвалини та засади має практична охорона здоров'я України".

Під час відвідування фармацевтичних підприємств пан Ахмед Абдурахман аль-Мадфи висловив зацікавленість в можливих шляхах розвитку співробітництва між країнами в напрямку реєстрації і поширення у своїй країні лікарських препаратів українського виробництва, зазначивши при цьому, що фармацевтичне виробництво в Україні, на його думку, відповідає високим світовим стандартам.

Сторони домовились про складення найближчим часом угоди між МОЗ України та з Міністерством охорони здоров'я Об'єднаних Арабських Еміратів. Міністр Андрій Підаєв зазначив, що МОЗ України зацікавлені у співробітництві з дружньою нам країною. "Ми сподіваємось, - сказав Андрій Підаєв, - що системи охорони здоров'я наших країн будуть розвиватися паралельно на користь наших народів та взаємно збагачуватися. Лікарі - люди котрі навчаються і вдосконалюються все життя, тому, на мою думку, висока оцінка сучасних хірургічних шкіл України, і проведення українськими лікарями операції в клініках ОАЕ повинні сприяти інтенсивному обміну досвідом і досягненню позитивних результатів розвитку систем охорони здоров'я наших країн".

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ОАЕ посідають двадцять сьоме місце серед країн-членів згаданої організації за рівнем розвитку національної системи охорони здоров'я.

Під егідою Міністерства охорони здоров'я ОАЕ функціонує двадцять шість державних шпиталів. Крім цього, у країні діє тринадцять інших державних медичних установ та 106 медичних центрів.

Міністерством охорони здоров'я здійснюється програма щодо розвитку в країні мережі нових медичних установ на загальну суму $123 млн. (включаючи психіатричну та педіатричну лікарні, пологовий центр тощо).

На 2010 рік заплановано відкриття Центру охорони здоров'я в Дубаї. Він включатиме шпиталь на триста ліжок, сорок клінік, спеціалізовані лабораторії, медичний коледж та навчальні курси для медсестер. Між координаційним комітетом Центру та Медичною школою Гарварду (США) підписано Угоду про співробітництво в галузі медичної освіти, досліджень та стратегічного планування.

Останнім часом в Еміратах було відкрито п'ять нових закладів з підготовки медсестер, а також засновано Асоціацію медсестер ОАЕ. Проте, у згаданій сфері працює незначна кількість місцевого населення (корінних еміратців).

Частина населення ОАЕ страждає діабетом. МОЗ здійснює заходи з боротьби із зазначеною хворобою. Зокрема, проводяться лекції та семінари з метою підвищення рівня знань населення про хворобу. Крім того, міністерством запрошуються провідні іноземні спеціалісти з метою навчання місцевого медичного персоналу запобіганню, діагностиці та лікуванню діабету.

Згідно з оприлюдненими даними, основними причинами смертності в ОАЕ є серцево-судинні та ракові захворювання, а також дорожні аварії. Серйозною проблемою в еміратському суспільстві залишається паління цигарок.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також