В Украине реализуется Госпрограмма обеспечения населения лекарственными средствами

22.06.2004, 11:15

Министерство здравоохранения Украины информирует о результатах выполнения Государственной программы обеспечения населения лекарственными средствами на 2004-2010 годы. (укр.)

Забезпечення населення якісними і доступними лікарськими засобами є одним з пріоритетних завдань, що ставить перед собою уряд України. Державна програма забезпечення населення лікарськими засобами на 2004-2010 роки (далі - Програма) розроблена на виконання Указу Президента України від 7 лютого 2003 р. N 91 "Про заходи щодо забезпечення населення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, а також підвищення ефективності державного управління у цій сфері" та затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2003 р. N 1162. Програмою фактично закладено підвалини Національної лікарської політики України, що повністю відповідає світовим тенденціям посилення державного регулювання систем охорони здоров'я, спрямованих на забезпечення доступності до основних життєво необхідних лікарських засобів, забезпечення їх якості, безпеки та ефективності за умови їх раціонального використання.

Так, на основі рекомендацій ВООЗ, Програмою визначено три основних завдання щодо забезпечення:

- доступу населення до ефективних, безпечних і якісних лікарських засобів;

- якості лікарських засобів і фармацевтичних послуг;

- раціонального використання лікарських засобів.

Раціональне використання лікарських засобів базується на запровадженні у лікувально-профілактичних закладах формулярної системи. Про стан забезпечення доступу населення до лікарських засобів свідчать показники фармацевтичного ринку України.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксовано зростання кількості реєстрацій вітчизняних лікарських засобів на 8 %. Станом на 10.06.04 р. в Україні зареєстровано більше 9,5 тис. торгових назв лікарських засобів та медичних імунобіологічних препаратів, з яких вітчизняного виробництва - близько 33%.

За даними Державного комітету статистики, обсяг вітчизняного виробництва фармацевтичної продукції в 2003 році склав 2031,8 млн. грн., обсяг експорту - $54,1 млн. За підсумками I кварталу 2004 року обсяг експорту продукції вітчизняних виробників склав $14,13 млн., що на 31,7% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Обсяг імпорту - $142,2 млн., що на 28% більше ніж за 1 квартал 2003 року.

Обсяг фармацевтичної продукції вітчизняного виробництва, реалізованої у І кварталі поточного року, становить 419,42 млн. грн., однак порівняти результати з аналогічним періодом минулого року неможливо, оскільки з 01.01.2004 року Державним комітетом статистики України змінено статистичну форму звітності.

Фізичну доступність лікарських засобів забезпечується розгалуженою мережею аптечних закладів.

Станом на 01.04.2004 в Україні діє розгалужена мережа місць з реалізації лікарських засобів, що складає більше 22 тис. точок, у тому числі: аптек - близько 8,4 тис., аптечних пунктів - близько 5,6 тис., аптечних кіосків - близько 7,3 тис. У середньому - це 1 аптечний заклад на близько 2,2 тис. осіб.

Аналіз аптечної мережі в регіонах України свідчить, що навантаження на один аптечний заклад (аптека, аптечний пункт та кіоск) у містах становить від 1,1 тисячі осіб (у Чернігівській області) до 3 тисяч осіб в Чернівецькій. Навантаження на один аптечний заклад, в сільській місцевості коливається від 3 тисяч у Кіровоградській області до майже 13,2 тисяч осіб на один аптечний заклад в Одеській.

Забезпечення економічної доступності лікарських засобів є головним на сьогоднішній час. Перш за все це досягається за рахунок економічної обґрунтованості цін і торговельних надбавок на лікарські засоби, а також - засад формування довгострокової політики оподаткування виробництва та реалізації лікарських засобів.

Аналіз загального асортименту фармацевтичної продукції, що виробляється, свідчить, що питома вага препаратів, ціни на які підлягають державному регулюванню у загальному асортименті зросла у порівнянні з 2002 р. на 22,3%.

Проведено аналіз динаміки відпускних цін по 1957 лікарських формах препаратів вітчизняного виробництва (близько 70% від загального асортименту продукції), із яких підлягали державному регулюванню - 314 у 2002 р. та 384 - у 2003 р.

Аналіз базисних темпів росту цін за 2002-2003 рр., проведений фахівцями по 368 імпортних препаратів, свідчить, що ціни на них, в цілому, зросли на 5,6%.

На виконання окремого доручення Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2003 р. N 80950 Державною службою лікарських засобів МОЗ України проводиться щотижневий моніторинг роздрібних цін на лікарські засоби "щоденного вжитку" за визначеним асортиментом, з урахуванням дозування, лікарської форми й виробника лікарського засобу.

Аналіз інформації щодо моніторингу цін по регіонах України свідчить, що рівень цін і зміна їх по областях залежить від економічної зони, чисельності населення, форми власності аптек та розмірів їх мережі. За період з 18.12.2003 по 01.04.2004 суттєвої динаміки цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва за визначеним асортиментом не відбувалося.

Поряд із цим, середнє значення торгівельної націнки на цю категорію препаратів по відношенню до цін виробників нижче, ніж граничний рівень, визначений Урядом для препаратів, які реалізуються через аптечну мережу і становить станом на 01.04.2004 13,7%.

Цей показник на медикаменти, що не включені до Переліку вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню, становить 23,2%.

Забезпечення якості лікарських засобів. Державна служба активно працює над впровадженням системи забезпечення якості, яка охоплює всі етапи обігу ліків, починаючи з їх створення на основі формування попиту і закінчуючи реалізацією та застосуванням кінцевим споживачем.

Україна стала першою серед країн СНД, в якій реально впроваджені вимоги НВП/GMP, гармонізовані з аналогічними міжнародно визнаними нормами, розроблена та введена в дію Державна фармакопея України, гармонізована із Європейською Фармакопеєю..

Впровадження стандартів НВП/GMP в Україні вже реально надало змогу забезпечувати якість лікарських засобів, значно розширити географію експорту українських ліків та розпочати процедуру їх реєстрації відразу у декількох країнах Східної Європи, Прибалтики, Південно-Східної Азії та Африки
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також