20 июня - День медицинского работника

18.06.2004, 16:25

Министр здравоохранения Украины поздравил медицинских работников с профессиональным праздником - Днем медицинского работника. (укр.)

У своєму зверненні до колег він зазначив: "Багато сказано і написано про героїзм професії лікаря. І за цим стоїть не тільки обов'язок лікаря перед хворим, суспільством і Богом, - професійна мораль ставить лікаря над часом і над історією. Саме тому лікар в любу історичну епоху був самим шанованим. І далекими від пафосу є слова, що діяльність більш ніж мільйонної армії медичних працівників, граничить з подвигом, а подекуди і є таким Тільки минулого року медики України зустріли у цьому світі 400909 немовлят, провели 2369680 хірургічних операцій, Центром дитячої кардіології та кардіохірургії виконано 507 операцій на дитячому серці, оперативно реагуючи на запит населення службою швидкої невідкладної медичної допомоги було здійснено 13437910 виїздів.

Сьогодні уряд і держава, ставить перед нами завдання по створенню оптимальної, адекватної сучасним людським вимогам системи охорони здоров'я, котра буде враховувати всі аспекти взаємин суспільства і галузі, пацієнта і лікаря. Обраний шлях реорганізації системи не є революційним, наше з Вами завдання зберегти накопичений позитивний досвід, та еволюційно розвивати все, що необхідно для збереження здоров'я нації та задоволення потреб в наданні медичної допомоги.

Невтомною працею медиків при постійній підтримці Президента України та Уряду до охорони здоров'я, галузь вже досягла певних успіхів. Проте зробити потрібно ще немало.

Звертаючись до медиків Андрій Підаєв відзначив: "Маючи щоденну справу з людським болем і стражданням ваші душі не зачерствіли, серця продовжують зігрівати теплом, а руки вміло роблять свою справу. Постать лікаря часто порівнюють з постаттю ангела біля ліжка хворого, нехай з Вами завжди буде Ваш ангел-хоронитель, нехай ніколи не черствіють серця, а руки не опускаються від розпачу та безсилля. Бажаю вам в перчу чергу здоров'я, щастя та добробуту вам та вашим родинам, їм подекуди дуже складно, бо лікар не належить собі, він належить - людям. Особливу подяку хочу висловити тим, хто і цього святкового дня несе цілодобову вахту в лікарнях, шпиталях, пологових будинках, бригадах швидкої медичної допомоги"

Сьогодні в системі охорони здоров'я України працюють: 4 Герої України, 101 Орденоносець , 169 Заслужених діячів науки і техніки України, 1 664 Заслужених лікарів України, 593 Заслужених працівників охорони здоров'я, 9 медсестер нагороджені найвищою нагородою медсестринської справи - медаллю "Флоренс Найтінгейл".

Сьогодні на рівні держави медична галузь реалізує 21 Національну програму, охорона здоров'я визначена одним з пріоритетних напрямків розвитку країни. Вперше за останні 10 років, всі програми профінансовано на 100%, що свідчить про дієвість та відповідальність Уряду перед своїм народом.

Поступово продовжується удосконалення матеріально-технічної бази, щорічно збільшуються обсяги виробництва фармацевтичної продукції, зростають видатки на утримання галузі.

Протягом останнього року на 5% зменшились показники поширеності туберкульозу, на 9% показники смертності від цієї недуги, і що саме втішне - зменшились показники захворюваності на туберкульоз дітей (на 5,4%).

Впровадження програми профілактики перинатальної трансмісії ВІЛ в Україні дало змогу знизити показники передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини більш ніж у 3 рази, - все це не лише статистичні цифри, це наші з вами надбання, а саме головне - врятовані людські життя.

Про стан забезпечення доступу населення до лікарських засобів свідчать показники фармацевтичного ринку України.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксовано зростання кількості реєстрацій вітчизняних лікарських засобів на 8%. Станом на 10.06.2004 в Україні зареєстровано більше 9,5 тис. торгових назв лікарських засобів та медичних імунобіологічних препаратів, з яких вітчизняного виробництва - близько 33%.

За даними Державного комітету статистики, обсяг вітчизняного виробництва фармацевтичної продукції в 2003 році склав 2031,8 млн. грн., обсяг експорту - $54,1 млн.

Послідовна політика МОЗ по технічному переоснащенню лікувальних закладів новою медичною технікою дала свої наслідки. Підтримка вітчизняного виробника - це проведення державної політики в області забезпечення населення лікувальними засобами, медичною технікою і виробами медичного Вперше в України створено цифровий флюорограф, цифровий мамографічний комплекс, дентальний рентгенівський апарат, апарат штучної вентиляції легенів для дітей, електрокардіографи для швидкої допомоги, лабораторну центрифугу, медичний інструментарій різного призначення, тощо. Закінчено розробки спеціалізованого обладнання для служби крові, отоларингології, офтальмології, ендоскопічної та фізіотерапевтичної техніки. Налагоджено виробництво вітчизняних пульсоксиметрів, УЗ- сканерів, електрокардіографів лазерної терапевтичної, офтальмологічної та хірургічної техніки, шовних матеріалів, у т. ч. кетгуту, шприців та інструментів разового використання.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також