Украина подписала соглашение о сотрудничестве с ВОЗ

03.06.2004, 15:03

Сегодня, 3 июня, министр здравоохранения Украины Андрей Пидаев и региональный директор ВОЗ по Европе доктор Марк Данзон подписали двухлетнее Соглашение о сотрудничестве между Украиной и Всемирной организацией здравоохранения. (укр.)

Основними пріоритетними напрямками даної угоди є: ВІЛ/СНІД; туберкульоз; імунізація; серцево-судинних хвороби; залучення громадськості до профілактики захворювань та заохочення населення до здорового способу життя; довкілля та здоров'я; безпека та охорона праці; навколишнє середовище, сприятливе для здоров'я дітей; репродуктивне здоров'я.

Україна стала членом Всесвітньої організації охорони здоров'я в 1948 році. З набуттям незалежності в 1991 році поновила своє активне членство. Співпраця регламентується Базовою угодою про становлення відносин технічного консультативного співробітництва між Урядом України та ВОЗ.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 04.04.2001 N 327 "Про Єдиний державний реєстр міжнародних організацій, членом яких є Україна" Міністерство охорони здоров'я України визначено центральним органом виконавчої влади, який відповідає за координацію діяльності Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні. Дворічні Угоди про співробітництво укладаються з 1994 року та обумовлюють напрямки співробітництва на дворічний термін як результат погодження стратегії подальшої роботи, визначення найболючіших проблем охорони громадського здоров'я, що потребують мобілізації національних зусиль та допомоги з боку ВООЗ.

Угода 2004-2005 років, вже шоста за роки незалежності, які МОЗ успішно реалізує у співпраці з Європейським бюро. Поточна угода найбільш гнучко відбиває основні потреби розвитку політики галузі, та реагує на запит країни.

Відповідаючи на запитання журналістів Марк Данзон зазначив: "Я приїжджаю в Україну один раз на два роки, і в цей приїзд мені хочеться зазначити, що в країні в цілому і в системі охорони здоров'я відбуваються позитивні зміни. Це на мій погляд є наслідком розвитку країни і правильно обраного шляху реформ в системі охорони здоров'я. На мою думку, сьогодні працює команда, котра має пряму зацікавленість зробити зміни на краще. Що стосується Всесвітньої Організації охорони здоров'я, то ми раді мати таких партнерів як Міністерство охорони здоров'я і зі свого боку гарантуємо плідну співпрацю не тільки у напрямку визначених пріоритетів, але й по всіх інших напрямках системи охорони здоров'я, де наша допомога буде потрібна Міністерству".

Міністр охорони здоров'я коротко дав оцінку виконанню попередньої угоди і зазначив: "Співпраця з Всесвітньою організацією Охорони здоров'я є постійною і плановою, і якщо звернутися до презентованої стратегії реформування галузі, то вона розроблена з залученням фахівців ВООЗ, котрі приймали безпосередню участь в проведенні оцінки поточного стану розвитку системи охорони здоров'я, а також у визначенні можливих варіантів реформування. І саме в цьому напрямку ми і надалі будемо поглиблювати і розвивати наші відносини".

Угода про співробітництво між МОЗ України та Європейським бюро на 2002-2003 роки була спрямована на підтримку зусиль України щодо приєднання та підписання Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби проти тютюну, боротьби з туберкульозом та СНІДом, сертифікації України як зони вільної від поліомієліту, розробки національної стратегії безпечного харчування, удосконалення законодавства щодо лікарських засобів.

Вперше, реагуючи на потреби країни, була створена група національних експертів, які працювали над оцінкою прогресу, досягнень України в державної політики з розвитку охорони здоров'я. Національні фахівці спільно з експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я зробили аналіз законопроектів по впровадженню медичного страхування та національної системи охорони здоров'я в порівнянні з іншими країнами. Були підтверджені національні пріоритети реформування галузі з наголосом на інтенсивне впровадження інституту сімейного лікаря з метою забезпечення рівного доступу всіх верств населення до медичних послуг. Експертною групою підтверджено необхідність удосконалення національного управлінського потенціалу галузі, забезпечення ефективного використання фінансових , кадрових та матеріально - технічних ресурсів.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також