Налог с доходов физлиц - основной источник наполнения местных бюджетов в Украине

30.06.2004, 12:35

За пять месяцев текущего года планы поступлений в местные бюджеты по местным налогам, сборам и платежам перевыполнены на 24,3%, поступления в бюджеты городов перевыполнены на 8%. (укр.)

Про це повідомив заступник Міністра фінансів України Олександр Яременко під час проведення круглого столу щодо проблем міжбюджетних відносин центру та регіонів.

Кращими є показники 11 областей, серед них Дніпропетровська, Волинська, Житомирська, Полтавська, Рівненська, Хмельницька та Чернігівська області.

Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів залишається податок з доходів фізичних осіб. Найбільше його зростання спостерігається в Житомирській (11,1%), Луганській (6,8%), Київській (3,5%) областях. Це відбувається, в тому числі, і за рахунок сплати прибуткового податку громадянами, на яких раніше розповсюджувались пільги.

Друге місце за обсягом надходжень займає плата за землю. "Виконання плану щодо адміністрування цього платежу завжди залежало від місцевої влади і органів самоврядування. Саме тому плату за землю було виведено поза межі бюджетного регулювання Бюджетним кодексом України, надавши стимули до його нарощення", - зазначив Олександр Яременко.

За його словами, надходження від плати за землю в цілому по місцевих бюджетах за 5 місяців поточного року становили 867,6 млн. грн., що більше за надходження аналогічного періоду 2002 (199,2 млн. грн., або 29,8%) та 2003 (107,8 млн. грн., або 14,2%) років. Найбільше зростання спостерігається у Автономній Республіці Крим (38,6 та 25,4%), Волинській області (40 та 6,4%), Івано-Франківській - (39,4 та 24,9%), Харківський - (43,6 та 20 %), Хмельницькій (34,3 та 25,7%) та Закарпатській області (60,1 та 19,5%).

Збільшення надходжень від плати за землю відбулось і завдяки грошової оцінки земель, проведеної місцевими органами влади, а також передачі в оренду на більш вигідних умовах земель запасу із резервного фонду.

Регіональний розвиток має велике значення для кожної країни. Тому Уряд країни робить все можливе для економічної підтримки регіонів. Зокрема, останніми змінами Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", які вже схвалено Президентом України Леонідом Кучмою, місцевим бюджетам додатково передбачено 1,4 млрд. грн.
Инф. пресс-центра Министерства финансов Украины.

Читайте також