Черноморский банк торговли и развития будет финансировать три проекта в Украине

08.06.2004, 13:24

Черноморский банк торговли и развития будет финансировать три украинских проекта на общую сумму $35,5 млн. (укр.)

Таке рішення було схвалене на засіданні Ради керуючих Чорноморського банку торгівлі та розвитку (ЧБТР), яке проходило 5-8 червня у м. Тирана (Албанія).

По-перше, фінансуватиметься проект "Прокредит Банку" (колишній "Мікрофінансовий Банк"), на який буде надано $2,5 млн. Затверджений проект є продовженням кредитної лінії на потреби малих та середніх підприємств, підписаної у квітні 2003 року на суму $5 млн. США. По-друге, 10 млн. надійде до "Першого Українського Міжнародного Банку". Цей проект являє собою револьверну кредитну лінію для фінансування торговельних організацій України з Чорноморським реґіоном. І третій проект - виділення $23 млн. "Галнафтогазу" на розширення потужностей дистрибуції пального на території України.

Протягом 5-8 червня у Тирані відбулися засідання Ради керуючих, засідання Ради директорів та бізнес-день ЧБТР.

Керуючим від України на цих заходах був міністр економіки та з питань європейської інтеграції Микола Деркач.

Крім вказаних проектів, ЧБТР має на даний час у своєму кредитному портфелі $32 млн. діючих (підписаних) українських проектів та $30 млн. затверджених проектів, що знаходяться на стадії підготовки до підписання. Таким чином, загальна сума українських проектів ЧБТР складає $97,5 млн.

Також на стадії підготовки до затвердження знаходяться ще $65 млн. українських проектів.

Кошти банку отримують такі важливі сектори економіки України, як енергетика, транспорт, порти, суднобудування, машинобудування, банки, а також експортно орієнтовані підприємства. Впровадження таких проектів сприяє розвитку інвестиційно-інноваційної моделі розвитку економіки України.

Чорноморський банк Торгівлі та розвитку був створений країнами Чорноморського басейну (Росія, Греція, Туреччина, Україна, Болгарія, Румунія, Албанія Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова) в якості регіонального банку розвитку з метою стимулювання торгівлі в межах регіону.

Україна є одним із найбільших засновників банку (13,5%). Крім цього, Україна має посаду віце-президента Банку (Лісовенко В. В.). Директор від України - перший заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції України П'ятницький В. Т.

У червні цього року виповнюється 5 років операційної діяльності ЧБТР.
По материалам пресс-релиза Министерства экономики и по вопросам европейской интеграции Украины.

Читайте також