Принята концепция проекта по финансированию сел в Украине

13.07.2004, 11:23

Межведомственная рабочая группа, которую возглавляет Первый вице-премьер-министр, Министр финансов Украины Николай Азаров, приняла Концепцию проекта "Финансирование развития села". (укр.)

Концепцію розроблено на виконання Угоди між Міністерством фінансів України та Світовим банком про розвиток елементів фінансового ринку на селі.

Як зазначив Координатор Проекту, заступник Міністра фінансів України Василь Костицький, Проект передбачає створення кредитних ліній для надання довгострокових і короткострокових кредитів для сільськогосподарських товаровиробників, започаткування іпотечного кредитування під заставу, кооперативного кредитування, створення бюро кредитних історій та розвиток фінансового лізингу. Це перший етап програми. Далі, за рахунок рефінансування, кошти Світового банку буде використано і для надання споживчих кредитів.

"Сьогодні потреба сільгоспвиробників у короткострокових кредитах задовольняється на 50%, у довгострокових - лише на 2%", - зазначив Василь Костицький. "У дизпаливі сільськогосподарські товаровиробники сьогодні задоволені тільки на 60%, у пальному та техніці - наполовину. Іноді господарство з мільйонним обігом не має можливості швидко взяти у борг кілька тисяч гривень. Програма Світового банку щодо кредитування розвитку села має забезпечити сільгоспвиробників довгими і дешевими кредитними ресурсами", - зазначив Василь Костицький.

Окрім того, Проект передбачає інструменти для стимулювання споживчого кредитування на селі. Мова йде як про розвиток сільської інфраструктури - як про створення ринку медичних, побутових та інших послуг, так і про підвищення купівельної спроможності селян. Утім, первинним, на думку заступника Міністра фінансів, мають бути кредити для виробників сільськогосподарської продукції: "Якщо ми прагнемо дати вудочку, а не кілограм риби, який можна швидко з'їсти, то треба починати з кредитування виробництва".

Отже, Проект "Фінансування розвитку села" спрямований загалом на те, щоб, з одного боку, пожвавити сільськогосподарське товаровиробництво, а з іншого - започаткувати сильний соціальний кумулятивний ефект фінансових ресурсів на селі.

За рішенням Міжвідомчої групи Концепція Проекту подана на погодження до Світового банку. Передбачається, що після її затвердження Світовий банк визначить обсяги коштів на реалізацію Проекту "Фінансування розвитку села".
Инф. пресс-центра Министерства финансов Украины.

Читайте також