Правительство Украины и общественные организации хлебопекарей подписали меморандум

30.07.2004, 15:37

Правительство Украины и общественные организации, объединяющие украинские хлебопекарные предприятия, в пятницу, 30 июля, подписали меморандум, предусматривающий закупки продовольственного зерна хлебопеками в объеме 1 млн. тонн в период уборки и первые месяцы после жатвы по цене 800 грн. за тонну продовольственной пшеницы (содержание белка не менее 11%). (укр.)

"Пекарі зобов'язуються в період збирання i в перші місяці після жнив закупити річні запаси зерна необхідні для випічки хліба за цінами закупівлі зернових у резерв держави i регіональні фонди", - сказав перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Євген Ленг під час підписання меморандуму.

Уряд зі свого боку зобов'язується забезпечити стабільність цін на хлібному i хлібобулочному ринку до надходження зерна урожаю 2005 року i частково компенсувати з бюджету процентну ставку з кредитів комерційних банків для підприємств галузі.

Під час підписання меморандуму віце-прем'єр-міністр Іван Кириленко зазначив, що хлібопекарські підприємства збираються закуповувати зерно виключно у сільгоспвиробників за прозорими схемами, тобто через акредитовані товарні біржі.

Керівник аграрного блоку уряду наголосив, що основне напруження на зерновому ринку очікується у вересні через активне надходження зерна, i Уряд просить пекарів основний обсяг закупівлі провести саме за цей місяць.

На думку Івана Кириленка, закупівля державою зерна обсягом понад 3 млн. тонн, а також закупівля зернових пекарями дозволять значно збільшити фінансові надходження в сільське господарство, тим самим забезпечити виплату заробітної плати, погашення боргів пенсійного фонду, закупівлю пального на посів озимих. Він зазначив, що підписання меморандуму було ініціативою Уряду i хлібопекарських підприємств.

"Пекарі виступили з пропозицією підтримати політику уряду i вийти в період збирання на ринок, закупивши за ціною регіональної i держрезервiвських закупівель 1 млн. тонн продовольчого зерна", - наголосив віце-прем'єр.

Коментуючи позитивні сторони меморандуму для хлібопекарських підприємств, президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Слабовський наголосив, що підприємства галузі, закуповуючи річний запас зерна, не залежатимуть від внутрішніх коливань цін i можуть спланувати свою діяльність до кінця маркетингового року. Крім цього, на його думку, пекарі отримають можливість залучення дешевих кредитних коштів на закупівлю сировини.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також