Бюджет Министерства здравоохранения Украины увеличен на 439,7 млн. грн.

23.07.2004, 11:44

Принятые поправки в Госбюджет Украины на 2004 год предусматривает увеличение средств на охрану здоровья. (укр.)

Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", який прийнято 17.06.2004 N 1801-IV передбачено збільшення бюджетних призначень по державному бюджету МОЗ на 439,7 млн. грн., з них на оплату праці - 18,3 млн. грн., комунальні послуги та енергоносії - 0,2 млн. грн., капітальні видатки - 266,0 млн. грн.

Варта зазначити, що місцевим бюджетам виділена дотація на підвищення з 1 вересня посадових окладів працівників бюджетної сфери, в тому числі і медичних працівників на 15,6%.

Також збільшено видатки:

- на централізовану закупівлю кардіостимуляторів, ендопротезів, окремих виробів медичного призначення - на 7,4 млн. грн.;

- на централізовану закупівлю високо вартісного обладнання для закладів охорони здоров'я - на 1,5 млн. грн.;

- на централізовані заходи з профілактики та лікування СНІДу - на 3,0 млн. грн.;

- на державну програму "Онкологія" - на 31,8 млн. грн.;

- на забезпечення медичних заходів Комплексної програми "Цукровий діабет" - 31,0 млн. грн.;

- на централізоване придбання діагностичного та лікувального обладнання для боротьби з онкозахворюваннями, туберкульозом та іншими хворобами, в першу чергу, для сільських лікарень - 228,3 млн. грн.

Загальний фонд зведеного бюджету на охорону здоров'я із врахуванням змін, внесених до Державного бюджету України, та затверджених місцевими радами на 2004 рік визначено в сумі 9941,8 млн. грн. (без врахування спеціального фонду) (2003 р. - 8075,6 млн. грн.), в т. ч.:

- державний бюджет 2714,6 млн. грн. (27,3%);

- місцеві бюджети - 7227,2 млн. грн. (72,7%) ( станом на 01.06.2004).

Загальні видатки на охорону здоров'я з урахуванням коштів спеціального фонду досягнуть у 2004 році 10764,0,6 млн. грн. (2003 - 9130,0 млн. грн.).

Збільшення видатків на охорону здоров'я по загальному фонду становить 1866,2 млн. грн. (18,8%), в тому числі по місцевих бюджетах - 985,7 млн. грн. (13,6%), по державному бюджету - 880,5 млн. грн. (32,4%).

За структурою видатків місцевих бюджетів на заробітну плату з нарахуванням спрямовується 68,2% від загального обсягу, на медикаменти - 7,8%, на харчування хворих - 4,1%, комунальні послуги та енергоносії - 9,5%, придбання обладнання - 3,0%, інші видатки - 7,4 %.

У ситуації обмеженого фінансування галузі уряд сконцентрував зусилля на вирішенні найбільш гострих проблем охорони здоров'я, визначивши пріоритети. По кожному затверджено і реалізуються державні цільові програми.

На сьогодні Міністерством реалізується понад 20 таких програм з обсягом видатків у 2004 році 1060,2 млн. грн. Основними пріоритетами щодо фінансування є:

- надання консультативної, лікувальної, реабілітаційної допомоги загальнодержавними закладами охорони здоров'я та заходи по реалізації у сфері охорони здоров'я;

- поліпшення діагностики та медичного обслуговування хворих на онкологічні захворювання;

- безкоштовне забезпечення інсулінами хворих на цукровий діабет;

- профілактика та лікування туберкульозу;

- проведення імунопрофілактики населення;

- профілактика та лікування СНІДу;

- зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я, що розташовані в сільській місцевості;

- державний санітарно-епідеміологічний нагляд та заходи по забезпеченню епідемічного благополуччя в Україні;

- забезпечення лікування за високо вартісними медичними технологіями в клініках науково-дослідних інститутів медичного профілю.

Проте з врахуванням збільшень бюджетних фінансувань галузі охорони здоров'я, обсяги продовжують залишаться обмеженими. Зведений бюджет на охорону здоров'я у визначеній сумі дозволяє забезпечити її потребу лише на 44%, що не відповідає необхідним нормам щодо забезпечення в охороні здоров'я державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних та оздоровчо-профілактичних програм.

Коментуючи питання збільшення фактичних обсягів фінансування на охорону здоров'я директор департаменту економіки і фінансів МОЗ України Лариса Карамушко сказала: "Сьогодні в світі немає жодної країни, населення якої було би задоволено рівнем медичної допомоги та рівнем асигнувань на медичну галузь. Ми усвідомлюємо, що державний бюджет не безрозмірний, тому просто говорити про оптимальну потребу галузі, котра становить близько 20,0 млрд. гривень звичайно можна, але яким буде результат цієї розмови. Міністр охорони здоров'я Андрій Підаєв презентував "Можливий шлях реформування галузі" в котрому виписані реальні можливості, заощадження бюджетних коштів шляхом відмови від фінансування ліжко-дня, та посилення розвитку первинної медико-санітарної допомоги. Міністр поставив чіткі завдання щодо підготовки медичних кадрів у відповідності до Болонської декларації, та широкого запровадження інституту сімейного лікаря. І ще один аспект - загальний стан здоров'я населення країни залежить від охорони здоров'я всього на 10-15%, а решта залежить від населення, це і шкідливі звички, профілактичні огляди, здоровий спосіб життя. Це фактично наша з Вами увага до власного здоров'я".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також