Кельтская музыка на киевском этно-фестивале

03.07.2004, 13:07

Известная шотландская певица Ишбель МакАскилл выступит на первом музыкальном фестивале "Страна грез", который пройдет 10-11 июля в Киеве на территории печерского ландшафтного парка "Спивоче поле". (укр.)

Виступи Ішбель МакАскілл відбудуться близько 17:00 у суботу 10 липня (перша фестивальна сцена "Під стінами Лаври") та близько 17:30 у неділю 11 липня (третя фестивальна сцена).

Кельтська культура є однією з найстаріших культур Європи - в 1 тисячолітті до Р.Х. кельти домінували в Європі від Карпат до Британських островів. Мабуть, єдиним надбанням кельтів, що дійшло до наших днів у майже неспотвореному вигляді, є кельтська музика та співи. Кельтська музика помітно вплинула на сучасну музичну культуру, як на рівні стилістичних запозичень - позірних в окремих альбомах таких гуртів як британський "Джетро Талл" (Jethro Tull) чи російський "Акваріум", - так і на рівні виникнення цілих жанрів - таких як "нью ейдж" (new age). Значного комерційного успіху досягли вихідці з кельтської культури співачка Енья (Enya), гурт "Кленнед" (Clannad) та ін.

Ішбель МакАскілл представляє саме автентичну кельтську музику, традицію, що передавалася з покоління в покоління впродовж століть. Таку музику ще називають "ґельською" (Gaelic), за назвою ґельської мови, якою розмовляють та співають пісень кельтські народи.

Ішбель МакАскілл уславилася своїм неповторним виконанням народних ґельських пісень. Критики називаюсь її "найкращою ґельською співачкою у світі" (газета Scotsman) та порівнюють її спів за емоційністю, душевністю та впливом на слухачів з Аретою Френклін (газета Scotland on Sunday). Відроджуючи інтерес до своєї мови та культури, Ішбель регулярно виступає та дає уроки традиційного ґельського співу на численних музичних фестивалях як у рідній Шотландії, так і у багатьох країнах світу. Репертуар Ішбель включає автентичні ґельські пісні від напрочуд оригінальних мелодій 14 століття до надзвичайно безтурботних, веселих, часто-густо сатиричних пісень, що зазвичай співалися під час роботи жінками-прялями. Чарівний голос та неперевершене виконання перетворюють виступи Ішбель у справжню насолоду від багатства та вишуканості ґельської культури.

Концерт проходить у рамках мистецької програми Британської Ради.

Фестиваль ініційовано лідером зіркового українського гурту "ВВ" Олегом Скрипкою.
Инф. пресс-службы Британского Совета.

Читайте також