Украина настаивает на восстановлении переговорного процесса приднестровского урегулирования

14.08.2004, 12:10

13 августа специальный представитель Президента Украины, первый заместитель министра иностранных дел Украины по вопросам европейской интеграции Александр Моцик встретился в Кишиневе с премьер-министром Республики Молдова Василе Тарлевым, министром иностранных дел РМ Андреем Стратаном и советником президента РМ по вопросам внутренней политики Марком Ткачуком. (укр.)

У ході зустрічей з обох сторін наголошувалося на дружньому, добросусідському характері українсько-молдовських відносин, їх поступальному розвитку та необхідності подальшого зміцнення і розбудови, зокрема, в сфері економіки.

Торкаючись ситуації у Придністров'ї, О. Моцик наголосив, що Україна глибоко стурбована її загостренням внаслідок припинення придністровськими властями функціонування шкіл, у яких викладання здійснюється молдовською мовою з використанням латинської графіки. У цьому зв'язку молдовську сторону було поінформовано про позицію України, яка полягає в тому, що функціонування згаданих шкіл має бути відновлено до 1 вересня ц.р. О. Моцик відзначив, що ця позиція доведена спеціальним представником Президента України до відома керівництва Придністров'я.

О. Моцик також висловився за якнайшвидше відновлення п'ятистороннього переговорного процесу придністровського врегулювання, в якому беруть участь Україна, Росія, ОБСЄ, Республіка Молдова та Придністров'я. У цьому зв'язку було підкреслено важливість уникнення сторонами будь-яких односторонніх кроків, які могли б негативно вплинути на подальший розвиток ситуації, у т. ч. уникнення застосування економічних важелів.

З метою пошуку компромісу у питанні відновлення функціонування згаданих вище шкіл планується проведення ще одної зустрічі українського дипломата з керівництвом Придністров'я.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також