Миссия МВФ завершает свою работу в Украине

02.08.2004, 12:02

Первый вице-премьер-министр, министр финансов Украины Николай Азаров встретился с представителями миссии Международного валютного фонда, которая завершает работу в Украине. (укр.)

Керівник місії Емануель Ван дер Менсбрюгге зазначив, що у фокусі нинішніх консультацій були ризики для макроекономічної політики і оцінка фіскальної складової, заходи, що їх необхідно здійснити для чергового перегляду програми stand by і підготовка до ради директорів МВФ у жовтні поточного року.

Місія МВФ запропонувала дискусію з приводу рівня дефіциту бюджету після внесених змін на поточний рік, оцінки інфляційного пресу і наявної на думку експертів МВФ недооцінки гривні, а також з приводу підготовки бюджету на 2005 рік.

- Очевидно, що уряд за рекомендаціями Міжнародного валютного фонду, готуючи бюджет 2004 року, обрав занадто консервативну позицію. Реальне зростання валового внутрішнього продукту в першому півріччі - 12,7% - майже втричі перевищило прогнози. Отже, об'єктивно економічне зростання вимагало адекватного перегляду бюджету. На що ми і пішли з усією можливою обережністю, - заявив Микола Азаров. - Сьогодні навіть песиместичний сценарій передбачає зростання ВВП на 10,5% на кінець року. При цьому реального дефіциту бюджету у нас немає - всі витрати забезпечені ресурсними позиціями. І за методикою МВФ розрахунковий дефіцит не перевищить 3%. Також немає об'єктивних пердумов того, що траекторія інфляції перевищить показники, закладені до бюджету. Великий цьогорічний врожай дасть серйозну дефляційну складову.

Перший віце-прем'єр-міністр України підкреслив, що уряд здійснює глибокі структурні реформи в економіці, податкову модернізацію і масштабні інвестиційні проекти навіть в умовах політично напруженого року. Все це дає підстави запропонувати місії МВФ скласти підсумковий звіт у вересні, коли цілком визначиться вплив на макроекономічну ситуацію всіх факторів, які були предметом дискусії.

- Програма співробітництва з Міжнародним валютним фондом - це в першу чергу програма самої України, яку ми збираємося ретельно виконувати, - наголосив Микола Азаров.

Емануель Ван дер Менсбрюге пообіцяв провести консультації з керівництвом фонду з приводу цієї пропозиції українського уряду.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також