В Украине появился уникальный трехмерный томограф для стоматологии

02.08.2004, 13:49

Институт прогрессивных стоматологических технологий (г. Киев) получил единственный в Украине томограф японской фирмы "Morita", который предоставляет возможность делать уникальную трехмерную объемную томограмму. (укр.)

Як зазначив головний стоматолог МОЗ Юрій Опанасюк: "Українська стоматологія має високий рівень і відповідає світовим стандартам. Наші лікарі готові і надалі розвивати вітчизняну стоматологічну науку та практику. Але для реалізації потенціалу вітчизняним стоматологам необхідна сучасна техніка. Даний томограф дозволить фахівцям Інституту прогресивних стоматологічних технологій, стоматологам нашої держави з найвищою точністю проводити діагностику, розвивати свою майстерність та забезпечувати високий рівень надання стоматологічної допомоги населенню України".

Інститут прогресивний стоматологічних технологій (Інститут) був заснований у 1999 році. Інститут впроваджує вітчизняний та світовий передовий досвід у галузі стоматології. Він працює як лікувальний, так і науково-практичний центр за всіма напрямками стоматології. До складу Інституту входять клініка, зуботехнічна лабораторія, навчально-методичний відділ тощо. Клініка надає невідкладну та планову стоматологічну допомогу, займається науковою діяльністю, проводячи дослідження у галузі стоматології. Зуботехнічна лабораторія виготовляє широкий асортимент зубопротезних виробів, в тому числі з дорогоцінних та титанових сплавів (Ліцензія Міністерства ФінансівУкраїни АА 323015).

Інститутом успішно реалізуються Угоди про співпрацю в сфері післядипломної освіти фахівців з Бостонським Університетом (США), Тель-Авівським Університетом (Ізраїль), Німецькою Асоціацією зуболікувальної імплантації. Українські стоматологи проходять навчання на базах вищевказаних навчальних закладів, також Інститутом є невід'ємною складовою у процесі післядипломної освіти українських стоматологів, надаючи необхідну науково - практичну базу для підвищення кваліфікації, та розробок нових досягнень вітчизняної стоматології (Ліцензія Міністерства освіти України АА 903459).

Унікальний томограф дасть можливість вітчизняним стоматологам проводити ретельну діагностику складних клінічних випадків, коли за традиційною методикою дуже важко поставити точний діагноз та призначити правильне лікування. Це можливе завдяки тому, що інформація отримується як у вигляді пошарових зрізів у трьох площинах, так і у вигляді тривимірної реконструкції, що допомагає у плануванні і проведенні ендодонтичного лікування, хірургічних та імплатаційних втручань, реконструкцій альвеолярних відростків, визначенні пар одонтологічних дефектів, діагностування одонтогенних уражень верхньощелепних пазух та будь-яких інших локальних патологій. Причому така діагностика практично безпечна: промінне навантаження томографу менше ніж у стаціонарних комп'ютерних томографів у 30 разів (час випромінювання - 17 секунд) з можливістю виділення локалізованої ділянки, що дає змогу виключити додаткове опромінення інших, незадіяних зубо-щелепних ділянок.

Окрім томографа, відтепер в Інституті прогресивних стоматологічних технологій буде працювати і найсучасніший ортопантомограф, який дозволяє робити не лише панорамні знімки зубо-щелепної ділянки, а й цефалометричну зйомку усього черепу. Тривалість процедури є найкоротшою серед ортопантомографів і складає 8,2 секунди, що досить суттєво зменшить вплив випромінювання на пацієнта.

Зараз нова апаратура встановлюється і готується до експлуатації.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також