Заявление МИД Украины относительно обострения ситуации вокруг приднестровского урегулирования

02.08.2004, 11:57

Украина глубоко обеспокоена дальнейшим обострением ситуации вокруг приднестровского урегулирования, катализатором которого стали действия тираспольской администрации, направленные на прекращение функционирования в Приднестровском регионе Республики Молдова школ, в которых преподавание осуществляется на молдовском языке с использованием латинской графики. (укр.)

Україна, як і раніше, переконана, що подібні дії суперечать європейським стандартам щодо забезпечення прав і свобод людини та завдають шкоди перспективам досягнення остаточного врегулювання придністровської проблеми. Ми вважаємо неприпустимим політизацію питання, яке торкається дітей, особливо дітей-сиріт.

Україна як посередник у переговорному процесі закликає тираспольську адміністрацію вжити заходів щодо відновлення функціонування шкіл з викладанням молдовською мовою.

В той же час, вважаємо контрпродуктивним здійснення заходів тиску в умовах призупинення переговорного процесу. Україна закликає сторони відмовитись від практики односторонніх дій, які не сприяють зближенню позицій щодо придністровського врегулювання та дестабілізують ситуацію в регіоні, негативно позначаються на становищі пересічних мешканців обох берегів Дністра.

Українська сторона позитивно оцінює минулорічний досвід у вирішенні проблемних питань, зокрема щодо функціонування згаданих шкіл і сподівається, що сторони виконають домовленість, досягнуту під час засідання Постійної наради з політичних питань, і відновлять зустрічі галузевих експертів Кишинева та Тирасполя.

Україна закликає сторони виявляти конструктивний підхід в рамках п'ятистороннього формату переговорів, робота якого спрямована на пошук шляхів досягнення остаточного врегулювання, а отже запобігання виникненню подібних проблем у майбутньому.

У свою чергу Україна готова максимально сприяти вирішенню придністровської проблеми при дотриманні суверенітету та територіальної цілісності Республіки Молдова, наданні Придністров'ю особливого статусу, який забезпечив би високий рівень самоврядування і відповідний захист прав людини в регіоні.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також