Создана рабочая группа в рамках проекта "Контроль за туберкулезом и ВИЧ/СПИДом в Украине"

30.09.2004, 16:50

В Министерстве здравоохранения Украины состоялось первое заседание рабочей группы по выполнению проекта "Контроль за туберкулезом и ВИЧ/СПИДом в Украине". (укр.)

До складу робочої групи увійшли представники Міністерства охорони здоров'я, Державного департаменту з питань виконання покарань, Державного комітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення, Інституту фтизіатрії та пульмонології АМН України, міжнародних і благодійних організацій, які мають досвід роботи в інформуванні громадськості з проблеми ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Основна мета створення робочої групи - надання організаціям, що займаються проблемою туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, повної інформації з питань впровадження проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні"; узгодження заходів кампанії інформування громадськості Проекту з заходами, які проводяться іншими організаціями, з метою уникнення дублювань та підвищення ефективності профілактики захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД шляхом інформування населення. Очікується, що обмін досвідом, інтеграція зусиль, постійне консультування організацій, які увійшли в Робочу групу, дозволять більш ефективно проводити інформування громадськості в Україні, що сприятиме профілактиці захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД, запобіганню інфікування, зміні ставлення населення до ВІЛ-інфікованих та їх сімей.

Члени робочої групи були ознайомлені з напрямками кампанії інформування громадськості, яка проводиться з проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні". Було вирішено на наступному засіданні розглянути питання спрямованості соціологічного дослідження, проведення якого заплановано у рамках Проекту, з урахуванням соціологічних досліджень з подібної тематики, які вже були проведені іншими організаціями.

Проект "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" розроблено відповідно до стратегії Світового банку допомоги Україні на 2001-2003 фінансові роки, узгодженої з Урядом України, та згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 ©1317 "Про порядок підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, які підтримуються міжнародними фінансовими організаціями". Підготовка Проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" була викликана погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозу та ВІЛ/СНІДу в Україні, що спостерігається протягом останнього десятиріччя, та фінансуванням національних програм боротьби з туберкульозом та СНІДом, яке передбачено не тільки з Державного бюджету, а й з залученням коштів міжнародних фінансових та донорських організацій. Згідно з підписаною Угодою, "Мета цього Проекту - знизити рівень захворюваності та смертності від туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом впровадження ефективної національної стратегії боротьби з туберкульозом, адаптованої до світових стандартів, і програми профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, які значною мірою фокусуються на запобіганні поширення цих хвороб серед груп високого ризику".

Одним з напрямків реалізації проекту є "Інформування громадськості". Згідно з Проектом по компонентах "Туберкульоз" та "ВІЛ/СНІД" заплановано: проведення соціологічного дослідженя; моніторинг ефективності програм; створення та підтримка веб-сайту Проекту (включаючи веб-чат з питань подолання страху та сорому ВІЛ-інфікування, створення та обмін банерами тощо); створення, друк та розповсюдження інформаційної та агітаційної літератури; навчання журналістів та безпосереднє проведення кампанії інформування громадськості, що включатиме напрямки "телебачення", "радіо", "друковані ЗМІ", "соціальна реклама".
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також