Американская корпорация "Pragma" окажет помощь в создании украинского бюро кредитных историй

12.01.2005, 16:44

Ассоциация украинских банков и Американская корпорация "Pragma" подписали Протокол о сотрудничестве по созданию украинского бюро кредитных историй. (укр.)

Протокол про співробітництво між Асоціацією українських банків та американською корпорацією "Pragma" (Проект "Ініціатива сприяння кредитуванню", USAID/Україна) підписали президент АУБ п. Олександр Сугоняко та виконуючий обов'язки керівника проекту пан Хав'єр П'єдра.

У церемонії підписання також взяли участь заступник міністра фінансів п. Костецький В. В., керівник проектів фінансового сектору в Україні Світового банку п. Пригожина А., віце-президент АУБ - керівник оргкомітету по створенню бюро кредитних історій п. Паламарчук А. Б., радник з питань приватного сектору USAID п. Родайна Абдель Фаттах, міжнародний консультант Проекту Корпорації "Pragma" п. Джим Азіз, директор Асоціації ЕМА п. Карпов О. О., керівники підрозділів Асоціації українських банків та експерти Проекту "Фінансування розвитку села" (підкомпонент "Кредитне бюро" Міністерства фінансів України).

За словами п. Олександра Сугоняко, угода передбачає поглиблення співпраці та надання українській стороні допомоги у створенні Бюро кредитних історій. "Поєднання зусиль АУБ, НБУ, уряду (в особі Міністерства фінансів), Світового банку, USAID та корпорації "Pragma" надасть можливість створити українське бюро кредитних історій, яке буде відповідати кращим світовим стандартам", - наголосив президент АУБ.

Створення українського бюро є одним з нагальних питань, що стоїть перед вітчизняними банками. За активної участі АУБ разом з НБУ було розроблено проект Закону "Про організацію формування та обігу кредитних історій", який вже пройшов у Верховній Раді у першому читанні. Комерційними банками створено Оргкомітет по створенню бюро кредитних історій, який очолює віце-президент Асоціації п. Антоніна Паламарчук. Ініціативу банків підтримують НБУ, Світовий банк та уряд України (Міністерство фінансів), в рамках проекту Світового банку "Фінансування розвитку села" включено підкомпонент "Кредитне бюро" і передбачено на 2005 - 2007 рр. фінансування бюро кредитних історій. "На сьогодні, - відзначив президент АУБ, - до тих, хто допомагає український стороні створити в Україні бюро кредитних історій, долучається корпорація "Pragma", яка працює з USAID і буде виконувати проект "Ініціатива сприяння кредитуванню". Частиною цього проекту, зокрема, є сприяння створенню та розвитку в Україні бюро кредитних історій".

Учасники зустрічі наголосили, що нині в Україні на заваді масового кредитування стоїть відсутність прозорості інформації про позичальників щодо виконання ними грошових зобов'язань перед кредиторами. За словами заступника міністра фінансів п. Василя Костецького "більшість країн світу вирішує зазначену проблему шляхом організації обміну поміж кредиторами інформацією про платоспроможність позичальників через кредитні бюро. Тому Міністерство фінансів не тільки підтримує ідею створення українського бюро кредитних історій, але й безпосередньо зацікавлене у впровадженні в Україні відповідного досвіду та міжнародних норм і стандартів".

Виконуючий обов"язки керівника проекту пан Хав'єр П'єдра наголосив, що створення бюро кредитних історій сприятиме економічному зростанню в Україні, стабільності банківського сектору та розвитку малого бізнесу. "Бюро зможе слугувати основним інструментом покращення доступу клієнтів до кредитів, вдосконалення управління портфелем банківських цінних паперів, підсилення первинного іпотечного, автомобільного, роздрібного ринків та ринку кредитних карток, що сприятиме диверсифікації активів і появі нових банківських продуктів".

Як повідомила віце-президент АУБ - керівник оргкомітету по створенню бюро кредитних історій п. Антоніна Паламарчук, співробітництво з американською стороною передбачає спільну розробку бізнес-плану, надання консультативної експертної допомоги та допомоги у контрактних переговорах з іноземними технічними партнерами, у розвитку відносин з провідними міжнародними бюро кредитних історій, проведення спеціального навчання для керівництва та персоналу українського бюро, організацію спільних семінарів, конференцій, круглих столів тощо.

Під час зустрічі керівник проектів фінансового сектору в Україні Світового банку п. Анжела Пригожина позитивно оцінила консолідацію зусиль усіх сторін у створенні українського бюро і поінформувала про продовження надання відповідної фінансової та іншої допомоги з боку Світового банку.

Підкреслюючи важливість поглиблення співпраці по згаданому питанню, Олександр Сугоняко відзначив, що відсутність в Україні структури, яка б акумулювала у себе інформацію про потенційних кредиторів, стримує розвиток внутрішнього кредитного ринку, збільшує кількість безнадійних боргів, підвищує ризиковість кредитування в цілому та має наслідком ускладнення процедури отримання та оформлення кредитів, збільшення їх вартості. Тому створення такої структури - питання, що на часі. "Кредитне бюро - важливий крок до розвитку кредитного ринку", - наголосив він.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також