Украина присоединилась к Европейской декларации по охране психического здоровья

18.01.2005, 15:37

На завершившейся в Хельсинки (Финляндия) Европейской конференции Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ) на уровне министров "Охрана психического здоровья - проблемы и пути ее решения", представители 52 стран, в том числе и Украины подписали Европейская декларация по охране психического здоровья. (укр.)

Європейське регіональне бюро ВООЗ, Європейський союз та Рада Європи об'єднали свої зусилля в галузі розробки політики психічного здоров'я з метою укріплення психічного здоров'я в цілому та підтримки один одного. З 1990 року Європейський союз розпочав розробку заходів щодо укріплення психічного здоров'я та профілактиці психічних розладів. В травні 2001 року під час щорічної Всесвітньої Асамблеї охорони здоров'я 132 міністри з усіх країн світу прийняли одностайне рішення приділяти більше уваги психічному здоров'ю.

Для досягнення єдності в аналізі, згоди щодо керівних принципів та прихильності діям в усіх державах - членах Європейського регіону ВООЗ, Європейським союзом та Радою Європи спільно з державами-членами Європейського регіону ВООЗ була організована конференція на рівні міністрів. До участі у конференції були запрошені 52 представники держав-членів Регіону, а також окремих організацій.

Метою Європейської конференції є розгляд стану психічного здоров'я у Європі та політики вирішення цього питання в різних країнах; вивчення умов та вікових груп населення, які потребують укріплення психічного здоров'я; розробка плану дій, що передбачатиме рекомендації державам-членам Регіону тощо.

Учасниками Європейської конференції були обговорені ключові питання укріплення психічного здоров'я, профілактики психічних розладів та медико-санітарної допомоги в галузі психічного здоров'я. Одним з важливих аспектів обговорення стали питання стигматизації прав людини, пов'язані з психічними розладами. Питання, які були обговорені, знайшли відображення у Європейській декларації з охорони психічного здоров'я, підписаної учасниками конференції. Зокрема у декларації зазначено "Ми, міністри охорони здоров'я держав - членів Європейського регіону ВООЗ ... визнаємо, що психічне здоров'я та психічне благополуччя є важливішою передумовою для високої якості життя та продуктивної діяльності окремих осіб, родин, місцевих спільнот та народів в цілому, бо дозволяють людям сприймати своє життя як повноцінне та значиме та виступати активними творчими членами суспільства. Ми вважаємо, що найважливішою метою охорони психічного здоров'я є забезпечення більш високого рівня благополуччя та повсякденного функціонування людей, приділення головної уваги ресурсам, які підвищують стійкість людей до зовнішніх негативних впливів та посилюють захисні зовнішні фактори".

Також міністрами був затверджений Європейський план дій з охорони психічного здоров'я, який спрямований на укріплення психічного благополуччя всього населення, боротьбу зі стигматизацією та дискримінацією людей з психічними розладами, попередження проблем психічного здоров'я та самогубства, забезпечення доступу людей з психічними розладами до якісної первинної медичної допомоги, забезпечення достатньої кількості кваліфікованого персоналу тощо.

Європейська конференція, на думку її учасників, без сумніву, є видатною подією для країн Європи.

В 2000 році вступив в чинність перший в історії української психіатрії основний державний документ - Закон України "Про психіатричну допомогу", який регламентує надання психіатричної допомоги у рамках правових норм цивілізованих країн. Положення нового Закону виходять з пріоритетів прав та свобод особистості, запроваджує зобов'язання державних та недержавних закладів задоволенню законних інтересів осіб, які страждають на психічні розлади. Закон сприяє створенню належних умов для надання цим особам медичної та інших видів допомоги, забезпечує належні умови життя в суспільстві, а також визначає права та зобов'язання осіб, які надають психіатричну допомогу. Нова нормативно-правова база сприяла поліпшенню співпраці психіатричних установ з іншими службами та відомствами, в тому числі недержавними організаціями, розвитку недержавних форм надання медичних та соціальних послуг у психіатрії.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також