Развитие банковской системы Украины в контексте целей новой власти

24.01.2005, 16:09

Приоритеты деятельности банковской системы Украины и Ассоциации украинских банков в новых политико-экономических условиях - тема заседания Совета АУБ, которое состоялось 21 января. (укр.)

"Суспільно-політичні зміни в країні ставлять національну банківську систему в якісно нові умови. Найближчим часом буде розроблено Програму економічного розвитку країни. Комерційні банки, АУБ, система в цілому мають своєчасно підготувати пропозиції з питань банківської діяльності, які б відповідали загальнонаціональній стратегії. Стоїть завдання виробити візію майбутнього, відповісти, що має зробити система, аби реалізувати поставлені часом і новою владою задачі", - відкриваючи засідання Ради відзначив президент АУБ Олександр Сугоняко.

Під час роботи Ради головну увагу було приділено обговоренню основних пріоритетних напрямків розвитку банківської системи на декілька років, визначенню ключових проблем і шляхів їх подолання.

Як відзначив Олександр Сугоняко, Асоціація українських банків та система в цілому за нових суспільно-політичних умов мають вийти на якісно новий рівень, який відповідав би європейським стандартам, вимогам і характеристикам. І головне - банківська система має змінити стратегію виживання на стратегію розвитку і стабільності.

Під час засідання значної уваги члени Ради АУБ приділили питанням активізації міжнародних стосунків, залучення іноземних інвестицій та відкриття філій іноземних банків, залучення вкладів населення та переведення банків у розряд ощадних банків. Торкнулися також проблем капіталізації комерційних банків, кредитування, іпотеки, попиту на банківські продукти, відкритості для суспільства та більш якісного інформування його про свою діяльність, протидії поширенню недостовірної інформації про банки і банківську систему тощо.

Обговоривши широкий спектр питань, члени Ради АУБ вирішили узагальнити висловлені пропозиції та зауваження щодо стратегічного розвитку банківської системи і надіслати їх Національному банку України. Також вирішено після затвердження нового прем'єр-міністра України і складу уряду опрацювати основні завдання банківської системи з подальшим поданням їх Кабінету Міністрів.

Основні напрямки розвитку банківської системи на 2005-2006 рр. і стратегію діяльності АУБ на цей період вирішено затвердити на черговому ХІІ з'їзді АУБ, проведення якого призначено на 20 травня 2005 року. На цьому ж з'їзді буде відзначено ювілейну дату - 15-річчя діяльності Асоціації українських банків.

Серед інших питань Рада АУБ затвердила Положення "Про Комітет з банківської етики", його склад, висунула кандидатури від АУБ до складу Комітету захисту економічної конкуренції при НБУ; прийняла рішення про проведення "круглого столу" "Роль ЗМІ у забезпеченні стабільної діяльності банківської системи"; затвердила галузеву Програму галузевого ліцензування програмних продуктів Microsoft у вітчизняних банківських установах та схвалила підписати Меморандум про співпрацю між АУБ та ТОВ "Майкрософт-Україна" у рамках реалізації Програми.

Засідання Ради АУБ в черговий раз показало, що банківська система не ділить країну. Банкіри з Донеччини, Львівщини, Харківщини, Чернігівщини, Одещини, Київщини та інших регіонів, які входять до Ради АУБ і брали участь у її останньому засіданні, єдині у прагненні працювати на Україну та її економіку.
По материалам пресс-службы Ассоциации украинских банков.

Читайте також