"Газ Украины" ограничит поставки газа предприятиям ТКЭ должникам

26.01.2005, 11:27

Вследствие резкого ухудшения состояния расчетов предприятий ТКЭ уровень оплаты потребленного ими природного газа уменьшился с 87% в декабре 2004 года до 45% в январе текущего года. (укр.)

ДК "Газ України" стурбована падінням платіжної дисципліни тими підприємствами комунальної енергетики, які протягом грудня минулого року більш сумлінно здійснювали оплату поточних поставок палива.

З початку 2005 року заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ склала 112,9 млн. грн. Підприємства ТКЕ безоплатно спожили 467 млн. куб. м. природного газу. 130 підприємств-виробників теплової енергії не сплатили за спожитий у 2005 році природний газ жодної копійки.

Рівень розрахунків за газ підприємств теплокомуненерго Одеської області у 2005 році дорівнює 0. Тривожну динаміку нарощення заборгованості демонструють "Дніпродзержинськтепломережа" (Дніпропетровська обл.), "Сєвєродонецьктеплокомуненерго" (Луганська обл.), "Комсомольськтеплоенерго" (Полтавська обл.), "Козятинтеплокомуненерго" (Вінницька обл.), "Криворізький ГЗКОР" (Кіровоградська обл.), "Обухіврайтепломережа" (Київська обл.), "Прилукитепловодопостач" (Чернігівська обл.) та багато інших. У Житомирській, Івано-Франківській, Рівненській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій областях підприємства комунальної теплоенергетики оплатили лише від 20% до 40% вартості спожитого природного газу.

ДК "Газ України" наголошує на неприпустимості подальшого збільшення заборгованості за спожитий природний газ. Компанія закликає споживачів не порушувати зобов'язання щодо вчасної оплати природного газу, оскільки в критичних ситуаціях ДК "Газ України" вдаватиметься до практики обмеження лімітів на споживання газу.

Згідно з чинною нормативною базою і умовами газопостачання ДК "Газ України" не має правових підстав для виділення підприємствам-боржникам відповідних обсягів природного газу. Відповідно до встановлених нормативів у разі несвоєчасних розрахунків за спожитий природний газ боржники мають самостійно відмовитися від споживання газу. В іншому разі через п'ять днів після повідомлення про це споживача-боржника підприємства з газопостачання та газифікації здійснюватимуть примусове відключення постачання палива.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також