состоялось первое заседание нового состава правительства

01.10.2005, 14:13

Сегодня, 1 октября, состоялось первое заседание нового состава Кабинета Министров Украины. (укр.)

Відкриваючи його, прем'єр-міністр України Юрій Єхануров поінформував присутніх про те, що вранці у нього відбулася розмова з Президентом України, і "уже в другій половині дня ми практично завершуємо формування Кабінету Міністрів України".

Глава українського уряду розповів коротко про останні події. Кажучи про візит до Москви, Юрій Єхануров нагадав, що Президенти України та Росії ще в Казані визначились "з основними напрямками роботи з розчищення всіх завалів, які є у відносинах між нами та Російською Федерацією". Тож над практичною реалізацією цих домовленостей працюватиме комісія Ющенко - Путін. У комісії будуть декілька комітетів, головним з яких буде економічний комітет, в якому передбачено 11 напрямків роботи. І цей економічний комітет будуть очолювати прем'єр-міністри двох країн. Зараз, за словами Юрія Єханурова, "триває робота на рівні експертів, рутинна робота без сенсацій, і я дуже задоволений тим, який вчора імпульс отримали і наші урядовці і урядовці Російської Федерації".

Не треба чекати сенсації і щодо розв'язання проблем постачання та транзиту газу, - заявив прем'єр-міністр України. "Я хотів би, щоб це питання розглядали в контексті загальної роботи Уряду, - сказав він. - Сенсацій ніяких не чекайте, в країні є уряд, уряд є для того, щоб забезпечувати нормальне життя громадян щодня - і влітку, і взимку... Тому буде нормальна спокійна робота".

На засіданні Кабінету Міністрів обговорювались організаційні засади роботи уряду, зокрема співпраця з парламентом. "Єдине, на чому я хотів би наголосити, - сказав Юрій Єхануров, - що в уряді кожний буде нести свій рюкзак і особисто відповідати за здійснення державної політики у визначеній сфері діяльності". Говорячи про питання формування урядової політики, прем'єр-міністр зауважив, що на 90% їх якість залежить від рівня і якості нормотворення. В процесі розробки урядових рішень дуже важливою, на думку Юрія Єханурова, є взаємодія між міністерствами на горизонтальному рівні.

Уряд повертається до практики проведення урядових комітетів, під час яких урядові рішення будуть попередньо розглядатися і узгоджуватися заінтересованими міністерствами та відомствами, й лише потім виноситись на розгляд Кабінету Міністрів. У зв'язку з цим, прем'єр-міністр доручив Секретаріату КМУ підготувати зміни до Тимчасового регламенту роботи уряду та розробити Загальне положення про урядовий комітет.

Уряд переходить до "конкретного наповнення принципу прозорості роботи уряду", - зазначив Юрій Єхануров. - "Прозорість уряду - це не розмови міністрів, членів уряду перед телекамерами". А це, насамперед, повне інформування громадськості про діяльність Кабінету Міністрів. Глава уряду це бачить, як постійний графік подачі новин, інформації для інформагенств, усіх засобів масової інформації про те, що робиться в уряді. І так впродовж дня, по кожному міністерству і кожному члену уряду. Широкій поінформованості про діяльність уряду сприятиме участь представників громадськості на засіданнях урядових комітетів, коментарі після цих засідань членів уряду, учасників обговорення.

Наступного тижня, як повідомив глава уряду, відбудеться засідання Кабінету Міністрів за участю Президента України. Уряд буде вже в повному складі, тож, за словами прем'єра, необхідно підготуватися до плідної дискусії про принципи роботи уряду, про те "як Президент бачить свій уряд, нас всіх в системі президентських координат".

Продовжуватиметься робота і з комітетами Верховної Ради, зокрема з питань бюджету. Юрій Єхануров доручив Міністерству фінансів "чітко витримувати погоджений графік роботи" над бюджетом. " Нам треба більше слухати, що говорять депутати на цьому етапі", - зазначив він.

Прем'єр-міністр повідомив також, що на наступному тижні під головуванням Романа Безсмертного працюватиме робоча група з аналізу діяльності обласних державних адміністрацій.

Кабінет Міністрів також прийняв постанову про ліквідацію ВАТ "Національна акціонерна компанія "Вугілля України". Цим рішенням передбачається віднести до сфери управління Міністерства вугільної промисловості державні підприємства та господарські товариства вугільної галузі, а також передати Міністерству повноваження з управління корпоративними правами держави щодо господарських товариств.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також