МОЗ работает над предотвращения заболевания населения Украины птичьим гриппом

24.10.2005, 15:48

Очаги птичьего гриппа в европейском регионе свидетельствует о распространении вируса этого заболевания (H5N1) за территорией своего возникновения в странах Юго-Восточной Азии. (укр.)

Розширення географічних меж вірусу викликає стурбованість, оскільки зростає ризик захворювання людей. Ранні симптоми інфекції H5N1 подібні із симптомами багатьох інших широко розповсюджених респіраторних захворювань. Однак, усі наявні на сьогоднішній день дані свідчать про те, що вірус H5N1 не передається вільно від людини до людини.

Основним шляхом передачі інфекції людині вважається прямий контакт з інфікованою домашньою птицею або предметами, забрудненими їх екскрементами. Найвищий ризик захворювання існує під час забою, общипування, обробки і підготовки птиці для кулінарного приготування. Дані, що свідчать про те, що належним чином приготовлена птиця чи продукти з неї можуть бути джерелом інфекції, не зустрічаються.

ВООЗ рекомендує проведення посиленого епізоотичного нагляду за спалахами хвороби серед домашньої і перелітної птиці, а також оперативне вжиття заходів з ізоляції. Країнам, охопленим спалахами захворювання домашніх птахів, рекомендовано вживати попереджувальних заходів під час забою птиці, вести медичне спостереження за особами, що мали потенційний контакт із хворою птицею, на наявність підвищення температури і появи симптомів респіраторних захворювань. Рекомендується також профілактична вакцинація протигрипозними вакцинами, щоб уникнути одночасного зараження вірусом людського і пташиного грипу і звести до мінімуму можливість реасортації генів вірусів.

Міністерство охорони здоров'я України працює в трьох напрямках:

- запобігання занесенню та розповсюдженню на території України пташиного грипу;

- підготовка до епідемічного сезону людського грипу;

- підготовка до можливої пандемії грипу.

Розроблено пам'ятку для населення з метою профілактики інфікування вірусом (H5N1) та захворювання на пташиний грип.

Віруси грипу, що інфікують птахів, називають вірусами "пташиного (курячого) грипу". Пташиний грип серед диких птахів часто є безсимптомним, однак у домашньої птиці може виникати важке захворювання і загибель. Віруси пташиного грипу можуть інфікувати інші види тварин, а також людей. Люди заражаються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки.

Інфекція у свійських птахів може протікати безсимптомно, викликати зменшення яйценосності, захворювання дихальної системи, а також виражатися в гострій формі зі швидкою загибеллю птаха без яких-небудь попередніх симптомів.

Єдиним надійним захистом від поширення пташиного грипу у цей час є знищення всіх інфікованих птахів.

Пом'ятайте, що вірус пташиного грипу добре переносить глибоку заморозку і може зберігатися в заморожених тушках птахів до одного року. Вірус пташиного грипу миттєво гине при 100 С, через 2-3 хвилини - при 65-70 С, а при нагріванні до 50-60 С - тільки через 30-40 хвилин.

Як попередити зараження людини:

- У випадку виявлення хворого чи мертвого птаха треба негайно сповістити про це ветеринарних працівників.

- Уникати контакту з захворілим чи мертвим птахом.

- Не купувати м'ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

- Після контакту з сирим м'ясом птахів (забій, обробка) і іншими продуктами птахівництва обов'язково ретельно мити руки з милом.

- Перед уживанням яєць ретельно мити шкарлупу мильною водою.

- Вживати в їжу продукти птахівництва тільки після термічної обробки: яйця потрібно варити не менш 10 хвилин, а м'ясо - не менш 30 хвилин при температурі 100 С.

В період загрози пташиного грипу для запобігання інфікування свійських птахів в індивідуальних господарствах необхідно всіх свійських птахів перевести на закрите утримання, а на подвір'ях установити пугала, тріщатки і т. п. для відлякування диких птахів. У цей час не рекомендується купувати живих птахів для розведення чи збільшення поголів'я.

Доглядати за домашньою птицею необхідно у виділеному для цього робочому одязі (халат, фартух, рукавиці). Під час прибирання приміщень для утримання птахів не слід приймати їжу, пити і курити. Періодично (2-3 рази на тиждень) обробляти попередньо очищене приміщення та інвентар (совки, мітли, лопати, цебра) 3%-ним гарячим розчином каустичної соди чи 3 %-ним розчином хлорного вапна (хлораміну). Після дезінфекції пташника сідала і гнізда необхідно побілити двічі (з годинним інтервалом) свіжогашеним вапном.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також