Опыт - гарантия успеха

06.10.2005, 13:31

5-6 октября Счетную палату Украины с официальным визитом посетила делегация Государственного контроля Литовской Республики во главе с государственным контролером Расой Будбергите. (укр.)

Основною метою візиту стало підписання двосторонньої Угоди про співробітництво між Рахунковою палатою України та Державним контролем Литовської Республіки.

Зв'язки між інституціями були започатковані у 1998 році. За сім років найбільш перспективними питаннями співробітництва стали питання обміну досвідом і удосконалення методології контрольної діяльності; професійного навчання, підвищення кваліфікації кадрів; проведення спільних, паралельних перевірок та інформаційного обміну.

Питаннями, що становлять інтерес для Рахункової палати України в рамках співробітництва з Державним контролем Литовської Республіки українські фахівці називають вивчення литовського досвіду щодо розробки власних методологій аудиту та їх співвідношення з стандартами аудиту INTOSAI.

Інтерес викликає і досвід Державного контролю щодо здійснення спільних та паралельних аудитів. Серед них: планування, проведення, звітування, адже Державний контроль Литовської Республіки, разом з ВКО балтійських країн, брав участь в аудиті виконання положень Конвенції про захист природного середовища Балтійського моря.

У зв'язку із майбутнім розширенням функцій РП України, її аудитори зацікавились досвідом колег щодо аудиту державних доходів (у Литві, починаючи з 2003 року, в структурі Державного контролю діє підрозділ, якому доручено проведення перевірки прибуткової частини бюджету. Проведені перевірки Міністерства фінансів щодо податків, митного збору і управління державним боргом).

Неабиякий інтерес становить і використання литовськими колегами інформаційних технологій, як інструменту аудиту, та здійснення аудиту інформаційних технологій. Державний контроль Литовської Республіки - член робочої групи EUROSAI з аудиту інформаційних технологій та організатор семінару "ВКО і контроль інформаційних технологій".

На брифінгу для журналістів голова Рахункової палати України Валентин Симоненко сказав: "Наші контакти з литовськими колегами з року в рік розширюються і ми сподіваємося, що реалізація положень Угоди матиме позитивний вплив на економічне співробітництво між Україною та Литвою".
По материалам пресс-релиза Счетной палаты Украины.

Читайте також