В новый отопительный сезон - со старыми проблемами

03.11.2005, 11:52

ДК "Газ Украины" своевременно завершила договорную компанию на поставку природного газа предприятиями коммунальной теплоэнергетики. Отопительный сезон в Украине был начат своевременно. (укр.)

Проте, на жаль, не обійшлося без прикрого винятку. Ним стала ситуація довкола Севастопольської ТЕЦ, що раніше входила до складу державного підприємства "Кримські генеруючі системи" і після інтенсивного нарощування боргів перед ДК "Газ України" (майже 9,5 млн. грн.) була передана в оренду приватній структурі "СГС плюс".

"Господарюванню" ТОВ "СГС плюс", що супроводжувалось і гучними голодуваннями депутатів місцевих рад у Севастополі та біля стін парламенту країни, і незаконним безлімітним та безоплатним споживанням природного газу, і стрімким нарощуванням боргів за спожиті ресурси природного газу та послуги за його транспортування, було покладено край лише після втручання Мінпаливенерго України та особисто міністра Івана Плачкова. Договір на передачу Севастопольської ТЕЦ в оренду "СГС плюс" було розірвано, а для відновлення технологічних параметрів функціонування ТЕЦ і передачі її знову до управління ДП "Кримські генеруючі системи" розроблено та реалізовано низку заходів.

Згідно спільної угоди між НАК "Нафтогаз України" та Радою Міністрів АРК від 17 червня 2005 року про розвиток нафтогазової галузі АРК було прийнято рішення, що постачання природного газу Севастопольській ТЕЦ ДП "Кримські генеруючі системи" буде здійснюватись через дочірнє підприємство "Газ - тепло" НАК "Нафтогаз України". Проте належних домовленостей між обома сторонами щодо умов договору досягнуто не було.

Й оскільки опалювальний сезон вже було розпочато, а проблема забезпечення теплом жителів Севастополя так і не зрушила з мертвої точки безгосподарності, 22 жовтня п. р. на селекторній нараді під керівництвом віце-прем'єр-міністра Станіслава Сташевського було прийнято рішення щодо постачання природного газу Севастопольській ТЕЦ ДП "Кримські генеруючі системи" через ДК "Газ України".

ДК "Газ України" з розумінням поставилась до проблеми термінового забезпечення мешканців Севастополя природним газом й зняття соціальної напруги у місті. Не маючи навіть остаточних відповідних договірних відносин, компанія виділила Севастопольській ТЕЦ ДП "Кримські генеруючі системи" необхідні ресурси природного газу для здійснення пусконалагоджувальних робіт. Незважаючи на те, що ДП "Кримські генеруючі системи" є банкротом (загальний борг перед ДК "Газ України" складає майже 15,5 млн. грн.) і укладання договору з ним на постачання природного газу потребує спеціальної процедури; що ДК "Газ України" ініціювала порушення севастопольською прокуратурою кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ "СГС плюс", а кримінальна справа і досі не розслідувана і не передана до суду, у дводенний термін фахівці компанії підготували до підписання новий договір на постачання газу до Севастопольської ТЕЦ ДП "Кримські генеруючі системи".

Однак у відповідь на такі безпрецедентні преференції, надані ДК "Газ України" севастопольським теплоенергетикам, окремі керівники органів влади міста розпочали новий опалювальний сезон з чергових безпідставних і надуманих звинувачень компанії.

ДК "Газ України" наголошує, що завжди сумлінно виконувала, виконує і буде виконувати покладені на неї договірні зобов'язання з газопостачання за умови належного дотримання контрагентами відповідних договірних зобов'язань.

Згідно з встановленим Кабінетом Міністрів України порядком забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом, постачання цього енергоносія усім категоріям споживачів здійснюється лише за умови його 100-відсоткової оплати.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також