Начато принудительное ограничение газопоставок предприятиям-должникам ТКЭ

10.12.2005, 13:46

ДК "Газ Украины начало принудительное ограничение газопоставок предприятиям-должникам ТКЭ. (укр.)

Керівництво ДК "Газ України" вживає низку організаційно-практичних заходів у зв'язку з незадовільним станом розрахунків підприємств-боржників та на виконання доручень Уряду щодо раціонального використання природного газу, Наказу НАК "Нафтогаз України" від 30 листопада п. р. N 689 та Розпорядження НАК "Нафтогаз України" від 30 листопада п. р. N 366-р.

З метою зміцнення дисципліни газоспоживання та розрахунків за спожитий газ в областях було проведено наради за участю керівників місцевих органів влади та підприємств ТКЕ. До обласних державних адміністрацій та підприємств комунальної теплоенергетики було направлено листи - інформації про стан їх розрахунків та попередження про необхідність дотримання договірних зобов'язань щодо оплати спожитого енергоносія. 147 підприємств ТКЕ було попереджено про те, що у разі несплати вартості спожитого газу згідно умов укладених договорів буде вжито заходів щодо обмеження та газопостачання до рівня проведених розрахунків. Надано також доручення на припинення постачання газу 120 промисловим підприємствам, а також на обмеження газопостачання 12 підприємствам ТКЕ, що мають низькі рівні розрахунків. Зокрема, рівень оплати КП "Харківські теплові мережі" у жовтні становив 33%, ЗАТ "ТЕЦ-3" - 4% (середній в Україні - 68 %), а у листопаді відповідно 33 % і 35% (середній в Україні - 57%).

ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" надала ВАТ "Харківміськгаз" доручення розпочати роботи з обмеження та припинення газопостачання КП "Харківські теплові мережі" та ЗАТ "ТЕЦ-3". Причиною обмеження газопостачання стало зростання суми заборгованості КП "Харківські теплові мережі" та ЗАТ "ТЕЦ-3" за спожитий природний газ, що станом на 8 грудня п. р. склала відповідно 16 млн.338 тис. грн. і 1 млн. 250 тис. грн.

Ігноруючи неодноразові звернення та попередження ДК "Газ України" з приводу грубого порушення харківськими енергетиками умов укладених з Компанією договорів на постачання природного газу та нездійснення ними розрахунків за спожите паливо, КП "Харківські теплові мережі" та ЗАТ "ТЕЦ-3" протягом жовтня - грудня поточного року продовжували безоплатно споживати значні обсяги природного газу.

Жорстка позиція НАК "Нафтогаз України" і, зокрема, ДК "Газ України" зумовлена необхідністю дбайливого та економного використання природного газу.

Оскільки встановлений Урядом порядок газопостачання передбачає надання цього енергоносія лише за умови його стовідсоткової оплати, практика призупинень постачання природного газу буде проводитись Компанією до погашення заборгованості боржниками.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также