Нехватка газа в Харькове - исключительно местная проблема, а не общеукраинская

09.12.2005, 13:02

Как заявляет руководство УМГ "Харковтрансгаз", причиной дефицита газа в Харькове являются недостаточные расчеты за газ. (укр.)

"Нестача газу для Харкова - суто місцева проблема, а не загальноукраїнська. І пов'язана вона з несвоєчасним оформленням необхідного ліміту на постачання газу одним з найбільших споживачів блакитного палива міста - Комунальним підприємством "Харківські теплові мережі" (КП "ХТМ")" - заявив директор УМГ "Харківтрансгаз" Геннадій Горностаєв. Обсяги споживання КП "ХТМ" при нинішній температурі на вулиці мали б бути на рівні 3,5 млн. куб. газу на добу, але "Харківські теплові мережі" не отримали необхідного ліміту.

"Проблеми поставок газу у нас нема, - запевнив директор УМГ "Харківтрансгаз" Геннадій Горностаєв. Нам потрібні накладна чи інший документ, який дає право на постачання газу в тих чи в інших обсягах. Харкову при нинішній потребі понад 10 млн. куб. м газу на добу виділено ліміт на першу декаду грудня на рівні 6,5 млн. куб. м газу. Ми ж, як транспортна організація повинні подавати газ у регіони, населені пункти чітко у межах виділених обсягах".

Про можливий дефіцит газу УМГ "Харківтрансгаз" попереджало КП "ХТМ" заздалегідь, починаючи з 1 грудня. 5 грудня 2005 р., згідно з наказом НАК "Нафтогаз України" УМГ "Харківтрансгаз" змушено було обмежити обсяги подачі газу для Харкова. Але при цьому виділялося ще 40% понад ліміту. При таких обсягах подачі газу тиск в газомагістралях міста знизився з 3 до 2 атмосфер.

"На сьогодні ситуація в місті досить контрольована, - запевнив директор УМГ "Харківтрансгаз". - Вчора були прийняті найбільш активні заходи з боку керівництва обласної і міської влади щодо вирішення проблем лімітів і розрахунків за газ. Сьогодні - завтра чекаємо підтвердження лімітів газу на першу декаду грудня і на наступну. Як тільки Харків отримає необхідні ліміти, ми будемо подавати газ у необхідних обсягах".

З1 жовтня 2005 року КП "ХТМ" здійснює прямі закупки газу у ДК "Газ України". На 1 грудня 2005 р. рівень розрахунків за газ з ДК "Газ України" становив - 34%. На 8 грудня - 62% (для підвищення рівня оплати газу КП "ХТМ" взяло кредит на 5 млн. грн.)
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также