В 2004 году украинские граждане обращались в Верховную Раду почти 13 тысяч раз

21.02.2005, 12:03

В 2004 году в Верховную Раду Украины поступило 128 тысяч 800 заявлений, предложений и жалоб граждан. (укр.)

Такі дані повідомляє Відділ з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України парламенту.

Вивчення звернень громадян до Верховної Ради України засвідчило, що на їх кількості, змісті і характері позначилися складні суспільні процеси, які відбувалися у державі минулого року. Особливо зросла кількість листів і телеграм після оголошення 21 листопада 2004 року результатів другого туру виборів та загострення у зв'язку з цим ситуації в державі, проведення політичних заходів на Майдані Незалежності в м. Києві та інших містах України. Лише протягом 23-25 листопада до Відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України надійшло понад тисячу телеграм із підтримкою як Віктора Ющенка, так і Віктора Януковича. Автори звернень часто тоді підкреслювали, що лише Верховна Рада України здатна утримати громадянський мир і спокій у державі, консолідувати суспільство, зміцнити державність і міжнародний авторитет України.

Другий рік підряд збільшується кількість звернень громадян до депутатських фракцій (груп): у 2003 році звернень було вдвічі більше (18 тис.), ніж у 2002 році (8,4 тис.), а в 2004 - у 2,5 раз більше (46,7 тис.), ніж у 2003.

З цих 46,7 тис. звернень 25,5 тис. опрацьовано в депутатській фракції "Наша Україна", 6,5 тис. - у фракції Блоку Юлії Тимошенко, 5,5 тис. - у фракції Соціалістичної партії України, 3,4 тис. - у фракції Комуністичної партії України, 2,7 тис. - у фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), 1,6 тис. - у депутатській групі "Демократичні ініціативи".

Водночас кількість звернень громадян до парламентських комітетів у 2004 році зменшилась порівняно з 2003 роком майже утричі - до 19,4 тис.

61,8 тис. пропозицій, заяв і скарг опрацьовано в Апараті Верховної Ради України.

У листах та зверненнях громадян до Верховної Ради України в 2004 році загалом порушено 146,9 тис. питань. Як і попереднього року, дописувачів найчастіше турбували проблеми соціального захисту та пенсійного забезпечення (28,7 тис. звернень У 19,5% від загальної кількості питань), стан забезпечення законності та охорони правопорядку (27,8 тис. звернень У18,9%). Майже вдвоє (12,9 тис.) зросла порівняно з 2003 роком кількість пропозицій та заяв з питань державного будівництва, суверенітету, міждержавних і міжнаціональних відносин. До парламенту надійшло чимало відгуків про роботу Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, оцінки діяльності народних депутатів України (6,2% У 9,1 тис. звернень).

Згідно з поданою секретаріатами комітетів Верховної Ради України інформацією, протягом 2004 року у виборчих округах до народних депутатів України і їхніх помічників-консультантів звернулося понад 363 тис. виборців, надійшло майже 176 тис. письмових звернень.

Пропозиції громадян про вдосконалення чинного законодавства систематично аналізувалися та узагальнювалися, розглядалися в комітетах, депутатських фракціях і групах з метою врахування в законотворчій роботі, доповідалися керівництву парламенту. Заяви і скарги громадян надсилались на розгляд до відповідних органів державної влади, судових установ.

У 2004 році до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад і органів місцевого самоврядування звернулося майже 3,7 млн. громадян, у тому числі на особистому прийомі - 2,1 млн. осіб. За цей період у регіонах одержано 105 тис. колективних звернень, які підписали 1,2 млн. громадян. Найбільше звернень (із розрахунку на 100 тис. населення) розглянуто в Чернівецькій, Волинській, Чернігівській, Хмельницькій, Київській, Полтавській областях. У середньому по Україні цей показник становить майже 7,8 тис.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також