26 февраля состоялось внеочередное заседание Кабинета Министров Украины

28.02.2005, 11:19

На заседании правительство рассматривало вопросы сотрудничества Кабинета Министров с Верховной Радой и взаимодействия между правительством, Государственным секретариатом Украины и Советом национальной безопасности и обороны Украины. (укр.)

Відповідно до порядку денного, уряд провів ретельний аналіз законопроектів, підготовлених попереднім складом Кабміну та відкликав такі з них, що не є актуальними на сьогодні. Нам не потрібна імітація законотворчої діяльності, - зазначила Юлія Тимошенко. Щодо відхилених законопроектів, то мова, в основному, йде про неузгодженні документи, такі, що містять протиріччя, а також ті, через які досить виразно проступають корупційні схеми і лобіювання приватних інтересів.

Також відкликано законопроект, яким передбачалося закріпити використання спеціального автомобільного супроводу, міліцейського ескорту та інших декоративних ознак "обраності" для кількох десятків державних чиновників. Відповідно до розпорядження Президента України, спеціальний супровід відтепер може надаватися лише трьом особам в державі - Президенту, прем'єр-міністру та голові Верховної Ради України.

Натомість Кабінет Міністрів ухвалив рішення терміново передати на розгляд українського парламенту ті законопроекти, прийняття яких сьогодні потребує національна економіка та суспільство.

За ініціативою Міністерства оборони України, до Верховної Ради України вноситься законопроект щодо скорочення терміну строкової служби до 12 місяців та про скорочення чисельності Збройних Сил України.

На засіданні Кабінету Міністрів України розглянуто пропозиції щодо скасування та зменшення митних тарифів і зборів, зменшення регулятивних та контрольних функцій держави у роботі з імпортерами, приведення митних тарифів у відповідність до протоколу, підписаного Україною з країнами- членами Світової організації торгівлі (СОТ). На ще одному позачерговому засідання Кабінету Міністрів, яке відбудеться 28 лютого, планується затвердити нові тарифи і передати відповідний законопроект до парламенту.

На засіданні уряду вирішено підтримати законопроект щодо ратифікації угоди з урядом Японії про надання на надзвичайно пільгових умовах довгострокового кредиту для добудування другої черги міжнародного аеропорту "Бориспіль". Ще один кредит, який став предметом інтересу уряду, стосується пропозиції Швейцарії щодо запозичення коштів для реабілітації української гідроенергетики. Відповідний документ готується до передачі Верховній Раді.

До Верховної Ради також передається законопроект щодо обмеження тютюнопаління.

Кабінет Міністрів підготував законопроект, що унеможливлює штучну процедуру банкрутства державних підприємств та передачі державної власності у приватне володіння з допомогою сумнівних схем.

Окрім того, на засіданні Кабінету Міністрів постановою затверджено положення про створення Тимчасової міжвідомчої координаційної Ради з питань організації боротьби з контрабандою, до якої увійшли представники СБУ, Держмитслужби, Державної прикордонної служби, ДПА, МВС, міністерств економіки, фінансів, аграрної політики, юстиції, промислової політики, Генеральної прокуратури та департаменту розвитку і координації транспортних систем Мінтранспорту.

Схвалено програму підготовки до "Євробачення - 2005". За словами міністра фінансів Віктора Пинзеника, Уряду вдалося оптимізувати процеси витрат на проведення конкурсу, а тому додаткові бюджетні асигнування для організації євроконкурсу не знадобляться.

Уряд одностайно підтримав ідею будівництва у м. Києві культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал".

Кабінет Міністрів України, відповідно до висновків Міністерства юстиції скасував Постанову попереднього складу Уряду від 19 січня 2005 року стосовно надання пільг екс-президенту Леоніду Кучмі. За даними Мінюсту, попередній Уряд, приймаючи цей документ перевищив свої повноваження. Таким чином, сьогодні статус екс-президентів визначається постановою Верховною Радою України від 1992 року. Остаточно це питання має бути внормованим після прийняття закону про статус Президента України

Після засідання Кабінету Міністрів відбудеться зустріч прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та голови Верховної Ради України Володимира Литвина, присвячена початку роботи чергової сесії парламенту та взаємодії Верховної Ради і уряду.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також